El programa d’integració laboral Incorpora fa deu anys

Prop de 300 empreses tarragonines han facilitat 830 llocs de treball a persones en risc d’exclusió

Per . Actualitzat el

El programa d’integració laboral de l’Obra Social ”la Caixa”, Incorpora, ha facilitat 830 llocs de treball a persones vulnerables al llarg del 2016 a Tarragona, superant els 717 del 2015. Això ha estat possible gràcies a la implicació de 286 empreses tarragonines en aquest projecte de responsabilitat social corporativa i a la col·laboració de 11 entitats socials, encarregades de desenvolupar Incorpora a la província.

A Tarragona, desenvolupen el programa: Fundació Privada Onada, Fundació Privada Sta. Teresa del Vendrell, Associació Pro-Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà, Fundació Pere Mata, Associació de Familiars de Persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament TBC, Creu Roja Tarragona, Fundació ECOM, Fundacion Intermedia Tarragona, Fundació privada Gentis, Fundació privada Ginac i Fundació Privada Formació i Treball Tarragona.

Incorpora ofereix a les empreses un servei gratuït d’assessorament i acompanyament en accions de responsabilitat social corporativa, en aquest cas centrades en la integració laboral de persones en situació de vulnerabilitat.

Aquest programa d’integració laboral de l’Obra Social ”la Caixa”, en funcionament des del 2006, es dirigeix de manera prioritària a persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, exreclusos, immigrants, joves en risc d’exclusió i víctimes de la violència de gènere, entre altres col·lectius.

L’objectiu principal d’Incorpora és construir ponts entre les empreses i les entitats socials que es dediquen a la integració laboral per crear un clima d’entesa que es tradueixi en oportunitats per als més desafavorits com a mecanisme per combatre l’exclusió social.

Perfil de les insercions laborals a Tarragona

De les 830 insercions fetes durant el 2016 a través del programa Incorpora a Tarragona, 493 han estat de dones i 337 d’homes. A més, 293 d’aquestes insercions han estat de persones amb alguna discapacitat, i 537, de persones en risc o situació d’exclusió.

Els tècnics d’inserció, figura clau

La principal aportació d’Incorpora és que planteja un concepte innovador de la integració laboral de persones en risc o situació d’exclusió, ja que reuneix en un mateix model la xarxa d’entitats socials i la xarxa solidària d’empreses en el marc de la responsabilitat social empresarial.

Això no hauria estat possible sense la contribució dels tècnics d’inserció laboral, figura clau d’Incorpora, el paper d’enllaç dels quals és determinant per al programa. Incorpora té una xarxa de 18 tècnics d’inserció a Tarragona.

Entre les tasques dels tècnics d’inserció destaquen la prospecció d’empreses, el seguiment del procés de formació del beneficiari i l’acompanyament laboral de la persona inserida.

Com es pot accedir al programa

Els empresaris interessats a col·laborar amb el programa poden dirigir-se a qualsevol de les entitats:

https://www.incorpora.org/ca/web/incorpora/per-a-empreses

L’entitat analitzarà les seves necessitats i dissenyarà amb els empresaris un pla a mida de selecció i formació, després assessorar-los sobre tots els incentius fiscals de contractar aquest tipus de perfils. A més, es realitzarà, gràcies al tècnic de referència, un seguiment de les persones contractades.

El programa Incorpora de “la Caixa” ofereix als empresaris ser actius des d’un punt de vista social. Aquest tipus d’iniciatives repercuteixen positivament en tots els àmbits de la companyia: donen un valor afegit a la marca, el que la posiciona i diferència dels seus competidors; enforteixen la seva imatge; el grau d’implicació de les persones que treballen augmenta perquè se senten més motivades i posar en pràctiques aquest tipus de polítiques ajuda a disminuir l’absentisme i fa aflorar els talents, tant individuals com col·lectius.