Horts familiars i socials per a urbanites que no renuncien a l’agricultura ecològica

L’Hort de la Sínia té més de trenta parcel·les de petites dimensions per al cultiu d’hortalisses

Per . Actualitzat el

Vídeo: Tomàs Varga i Dani Picó.

Els hortets didàctics familiars de l’Hort de la Sínia arriben enguany al seu cinquè aniversari. Es tracta d’un projecte que posa a disposició dels ciutadans 35 parcel·les de petites dimensions perquè hi cultivin les seves pròpies hortalisses ecològiques. El responsable de l’Hort de la Sínia, en Joan Vives, explica que la iniciativa «va sorgir de la necessitat de famílies que ens demanaven tenir un petit espai on cultivar les seves hortalisses ecològiques i amb algú que els ensenyés a cuidar-los».

Quan el Joan fa balanç d’aquests cinc anys del projecte recorda que molts usuaris no són conscients de la constància que requereix cultivar i cuidar un hort. «No només és plantar i regar si no que s’han de treure les herbes, s’han de cuidar, venen alguna plaga, alguna malaltia… moltes vegades la gent no sap la constància que cal tenir amb un hort perquè treballes amb éssers vius».

La constància per cuidar un hort d’aquestes dimensions depèn de l’època de l’any. En un hivern plujós no cal atansar-s’hi més que un cop al mes, però a la primavera i a l’estiu, la feina es multiplica i pot arribar a necessitar que hi dediquem un parell de sessions a la setmana. «Fomentem també que la gent cooperi. Per exemple, si un dia algú no pot venir, tenim un grup whatsapp d’hortelans, quan hi ha excedents intercanviem productes…».

A banda d’aquests horts familiars, la finca agroecològica també ofereix el servei d’hort social, des de fa dos anys, gràcies a un conveni amb l’Ajuntament d’Altafulla. Està obert a totes les persones del municipi altafullenc que vulguin participar de l’experiència de cultivar la terra com la Júlia Garcia que consider que «és una experiència molt maca perquè estàs en contacte amb la gent». Dins de la tasca social de l’Hort de la Sínia també hi ha una col·laboració amb el Col·legi d’Educació Especial Sant Rafael ja que, un cop a la setmana, alumnes d’aquest centre del mòdul de jardineria fan pràctiques amb l’objectiu d’arribar més preparats al món laboral.