Detingut per vendre obres d’art falsificades

S’han intervingut litografies de Tàpies, Barceló i Picasso entre altres

Per . Actualitzat el

Agents de la Policia Nacional han detingut a Tarragona un home que comercialitzava litografies i gravats falsificats de reconeguts autors a través d’Internet utilitzant el nom d’un difunt. Les obres eren ofertes a preus molt inferiors a l’establert en el mercat i per donar veracitat al frau anaven acompanyades amb certificats d’autenticitat també fraudulents. En els registres practicats s’han intervingut 60 litografies de Tàpies, Barceló i Picasso, entre d’altres reconeguts pintors; la maquinària i els equips necessaris per a l’activitat criminal, abundant documentació, 15.000 euros en metàl·lic i una pistola de fogueig.

Empresa fictícia a nom d’un ancià mort

El passat mes de novembre es va detectar la venda per Internet, a preus molt inferiors als del mercat, de nombroses obres gràfiques de reconeguts artistes que no eren comercialitzades pels legítims titulars dels drets de propietat intel·lectual.

Les primeres investigacions ja van permetre esbrinar que les falsificacions eren venudes per una empresa amb seu a Tarragona, que va resultar ser fictícia, i el titular era un ancià mort dos anys abans.

Falsos Tàpies, Barceló, Picasso, Chagall

L’avanç en l’operació policial va determinar que un familiar del difunt havia treballat en una empresa de litografia amb seu a Vila-rodona (Tarragona), localitat pròxima a la població de residència del mort. Així, el propietari de l’esmentat taller hauria obtingut, abusant de la confiança o al moment menys pensat, la filiació de l’ancià sense autorització ni coneixement de la seva família amb la finalitat de suplantar la seva personalitat i buscar impunitat en la comissió de la seva activitat criminal.

Traslladada l’empresa litogràfica a la localitat de Reus (Tarragona), el detingut hauria continuat generant obres de reconeguts artistes a partir de fotografies a les que inseria la seva cotitzada signatura, dotant-les d’un certificat d’autenticitat que també resultava estar falsificat. La producció era comercialitzada a través d’una coneguda plataforma d’Internet a uns preus molt inferiors als del mercat.

Les corresponents entrades i registres practicades en el taller i en el domicili del detingut, ubicats a la mateixa ciutat, han permès la intervenció d’abundant documentació relacionada amb l’activitat delictiva, maquinària, equips informàtics, diferent utillatge professional, 60 litografies de diferents autors – destacant Tàpies, Barceló, Picasso i Chagall- proveïdes del respectiu certificat d’autenticitat fraudulent, 15.000 euros en metàl·lic i una pistola semiautomàtica de fogueig acompanyada d’abundant munició.

El detingut, a qui se li imputen delictes contra la propietat intel·lectual, estafa, falsificació i usurpació d’estat civil, va ser posat a disposició de l’autoritat judicial corresponent, que va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs a l’espera de judici.