Troben restes romanes a la costa de Creixell

Un grup de submarinistes les va localitzar i va avisar la Guàrdia Civil

Per . Actualitzat el

Efectius del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil de Tarragona i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil de Barcelona, han recuperat dos morters, un coll d’àmfora i diversos fragments de ceràmica amb més de 1.800 anys d’antiguitat procedent del fons marí de les costes de Creixell. Un dels morters va ser localitzat per uns submarinistes que es trobaven practicant la pesca submarina i lliurat voluntàriament a la Guàrdia Civil.
En el marc del Pla per a la Defensa del Patrimoni Històric Espanyol i amb la finalitat d’evitar l’espoli de jaciments arqueològics subaquàtics, el Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil de Tarragona i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil de Barcelona, inspecciona i verifica l’estat de les restes existents a la província. Els operatius establerts se centren a evitar l’espoli conegut com de “petita escala”.
Arran de la troballa del primer objecte, per part d’uns submarinistes dedicats a la pesca recreativa, i a fi d’evitar l’espoli del jaciment o causar danys irreversibles en el mateix, es va establir un operatiu preventiu compost per Guàrdia Civil i una tècnic especialista del Servei Arqueològic de la Generalitat de Catalunya, adreçat a la localització d’altres restes arqueològiques que poguessin trobar-se en perill d’espoliació o extracció per mitjà d’una altra metodologia que no fos l’arqueològica, ocasionant un greu pèrdua d’informació històrica.
La immersió realitzada va permetre recuperar, un morter, un coll d’àmfora i diversos fragments de ceràmica, objectes que daten de l’època romana, entre els segles I i II d.C.
Els objectes recuperats van ser dipositats a disposició del Servei Arqueològic de la Generalitat de Catalunya per a la seva restauració i conservació.