Inaugurada la depuradora d’aigües residuals de Mas Enric

La posada en servei de la depuradora permet incrementar de manera progressiva l’activitat del centre penitenciari

Per . Actualitzat el

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, han inaugurat avui la depuradora que tracta les aigües residuals del centre penitenciari de Mas Enric, en el terme municipal del Catllar, al Tarragonès. A l’acte hi ha assistit el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; l’alcalde del Catllar, Joan Díaz, i el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, i el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, entre d’altres autoritats.

La depuradora, que ha suposat una inversió superior als 2,1 milions d’euros, és de tipus biològic i té una capacitat màxima per tractar 1.000 m3/dia, amb una població servida de 5.543 habitants. A més de donar servei al centre penitenciari, la planta també tracta les aigües residuals procedents del sector oest del municipi del Catllar, concretament de les urbanitzacions Bonaire, Esplai Tarragoní, Mas de Cargol, el Mèdol, Manous 1-2, Mas de Panxe, Residencial 5 esrrelles/Mas de Pallarès, la Quadra, Pins Manous 3, Mas d’Enric i Más de Boregons.

El sanejament, peça clau per garantir les activitats

La presó de Mas d’Enric es va inaugurar ara fa un any i mig. Fins ara, ha estat un centre infrautilitzat, amb una població penitenciària que només ocupava el 37% de la capacitat de les instal·lacions. La posada en marxa de la nova depuradora (EDAR 2) és una condició necessària perquè el centre penitenciari arribi progressivament al 80% de capacitat, que és el seu nivell òptim de rendiment, amb una població que el proper mes de setembre estarà estabilitzada a l’entorn dels 800 reclusos. Aquest increment d’interns, que és necessari per fer possible el tancament de la presó Model de Barcelona, també permet que 210 persones privades de llibertat estiguin internes més a prop de casa seva. La reubicació de presos a Mas d’Enric va començar a principis d’abril. Els interns hi arriben fonamentalment des de Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat).

Al mateix temps, la planta recollirà i tractarà les aigües generades en diverses urbanitzacions del municipi que fins ara no rebien cap tipus de tractament. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat que la nova instal·lació “permetrà desenvolupar tot el potencial del centre penitenciari de Mas Enric” i que cal sentir-se “orgullosos d’aquest país que té bones polítiques en medi ambient i justícia, una aliança entre dos departaments que tracten matèries diferents però que s’ajunten pel bé comú”.

95% de la comarca sanejada

La comarca del Tarragonès disposa actualment d’11 depuradores, que donen servei al 95% de la població de la comarca, concretament 240.000 habitants. Aquestes plantes tracten més de 23 hm3/any. El Pla de Gestió (període 2016-21) preveu una inversió de 16 milions d’euros a la comarca en actuacions de sanejament, entre les quals es troben les millores a la depuradora d’Altafulla, l’ampliació de la depuradora de Vila-seca i Salou o la construcció de nous sistemes de sanejament com els de El Catllar (EDAR 1) o del nucli de Ferran.

Pel que fa al global de Catalunya, avui hi ha 511 depuradores en servei que sanegen les aigües residuals de més del 97% de la població catalana. En aquest sentit, el conseller Rull ha avançat que “en els propers anys la punta de llança de la inversió a Catalunya, vindrà vinculada al vector aigua. Invertirem 600 M€ en matèria de sanejament i abastament de l’aigua. L’ACA serà l’àmbit amb més capacitat d’inversió pública perquè tenim el cànon de l’aigua i allà on tenim recursos propis, on no hem d’esperar transferències de l’Estat, tenim molta capacitat de fer coses.”