Consultori de la Pobla de Montornès: atenció integral i propera a la població

Els consultoris mèdics rurals esdevenen un punt bàsic per a la sostenibilitat de poblacions petites i del sistema sanitari en general

Per . Actualitzat el

L’assistència sanitària és un dels pals de paller de la nostra societat del benestar i, en els nuclis de població petits, una garantia per a la qualitat de vida dels seus habitants. Els consultoris mèdics rurals esdevenen, doncs, un punt bàsic per a la sostenibilitat de poblacions petites com la Pobla de Montornès, que, amb 3.000 habitants, disposa d’un consultori format per una metgessa de família, una infermera i una administrativa. Parlem amb elles per copsar com és el seu dia a dia i la importància de la tasca que desenvolupen.

La doctora Carme Ros explica que la medicina que s’exerceix en el mitjà rural té «unes característiques específiques» que la distingeixen de la de l’entorn urbà com són «la polivalència dels professionals i l’atenció integral al pacient», que s’expliquen per la situació geogràfica d’aïllament pròpia dels entorns rurals, la relació amb la població atesa i la facilitat d’accés al professional.
«Hi ha aspectes positius, com ara que ofereixes una atenció integral al ciutadà, l’autonomia en la presa de decisions i el reconeixement dels usuaris, així com  la facilitat per incloure activitats comunitàries en l’àmbit de la salut». Però també hi ha aspectes negatius, com «l’aïllament professional que, en ocasions, ens pot generar incertesa davant de la presa de decisions en la nostra pràctica diària». Per això assegura que la formació de metges i metgesses residents en entorns rurals d’atenció primària és part fonamental del programa formatiu especialitzat.

El paper de la comunitat 
«La manca d’uns altres serveis sanitaris de proximitat fa que siguem la porta d’entrada a tot tipus d’atenció sanitària», diu Ros. «Hi ha molta patologia de gent gran, càncer i demències. Abans, trobàvem accidents laborals com per exemple de tractor però l’envelliment de la població ha fet que la gent ja no visqui de la terra».

La metgessa afirma que «la medicina d’àmbit rural encara manté el model de família extensa, amb un sistema de cura que té la dona com a responsable i, per tant, constitueix un recurs en la cura de les persones grans i malaltes. La persona gran roman més temps al domicili i ajuda a ampliar la xarxa social, cosa que fa que rarament necessitin ajudes institucionals. Així, doncs, les famílies proporcionen ajuda complementària. D’altra banda, cal recalcar la importància de la comunitat com a agent de salut, ja que ens proporciona un ajut suplementari i més coneixement d’ella per part nostra, que fa que puguem intervenir amb més facilitat».

El nou consultori, projectat
El centre de salut està ubicat al número 5 del carrer de Santa Antoni. En els pròxims anys, però, es traslladarà a un nou edifici que l’Ajuntament i el Servei Català de la Salut (SCS) tenen planificat al solar que antigament ocupava l’antiga escola del municipi. Sens dubte, una millora per a la població i els professionals sanitaris.

 

P1490725P1490715COM ÉS L’EQUIP ASSISTENCIAL DEL CONSULTORI DE LA POBLA?

«Formem un equip compenetrat amb les nostres tasques molt delimitades i a la vegada estretament interrelacionades, cosa que ens permet oferir una atenció integral i creiem que també de qualitat a la població. També tenim una molt bona relació professional i personal que l’afavoreix. La funció del metge i DUE és l’atenció sanitària fonamentalment. La figura de l’administratiu també és molt important ja que gestiona, entre altres, tota la demanda de visites de tipus sanitari i administratives