Reforç als centres sanitaris de la costa

Les urgències de l’Hospital del Vendrell i els CAP de Calafell, Torredembarra i la Pineda (Vila-seca) es preparen per a un increment de l’activitat

Per . Actualitzat el

Amb l’arribada dels turistes s’incrementa l’activitat no programada als dispositius sanitaris de les principals destinacions vacacionals. Els índexs d’ocupació fregaran el 100% aquesta Setmana Santa a bona part de la Costa Daurada, fet que obliga els centres de salut a preparar-se davant la previsible pujada de la demanda assistencial. La Xarxa de Santa Tecla aplica un reforç especial aquests dies tant al servei d’urgències de l’Hospital del Vendrell com als centres d’atenció primària de la Pineda (Vila-seca), Torredembarra i Calafell.

La Setmana Santa és moltes vegades un avenç del que pot passar a l’estiu. Les previsions meteorològiques per aquestes vacances de primavera són excepcionals a la Costa Daurada i tots els indicadors apunten a una gran afluència de turistes. «Hem planificat un reforç dels dispositius de primària a totes les nostres zones de costa», diu la doctora Marta Ruiz, coordinadora mèdica d’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla. «Hem dissenyat un reforç que s’activarà els dies de màxima afluència. A partir del dijous 13 d’abril  les tres Àrees Bàsiques de Salut (ABS)  que preveiem que poden patir un increment important de la demanda (Vila-seca, Calafell i Torredembarra) tenen organitzat un reforç específic». D’aquesta manera el consultori de la Pineda ja obre tota aquesta setmana de 9 a 21 h i el dilluns 17 també ho farà de 9 a 15 h (normalment està tancat els caps de setmana i festius fins a l’inici de la temporada alta de juliol i agost). Torredembarra també es reforçarà el divendres, dissabte i diumenge amb un metge més de 9 a 21 h. Al Centre d’Alta Resolució de Calafell el reforç començarà la nit de dijous 13 i finalitzarà el diumenge a les 21 h. També es reforçarà tots aquests dies de 9 a 21 h.

Un altre dels serveis que la Xarxa de Santa Tecla reforça és el d’urgències de l’Hospital del Vendrell, que pot arribar a atendre unes 270 urgències diàries durant aquesta setmana. El centre hospitalari del Baix Penedès desplega aquests dies un equip mèdic d’urgències integrat per set facultatius (quatre metges en horari de nit), el que representa reforçar el servei amb un metge addicional les 24 hores del dia.  També es reforça l’equip d’infermeria. Durant el dia l’equip estarà integrat per sis infermeres, dues auxiliars d’infermeria i un portalliteres. A les nits, el dispositiu estarà integrat per quatre infermeres i dos auxiliars.

Segons el doctor Josep Montesinos, cap del servei d’urgències de l’hospital vendrellenc, «el més normal en aquestes dates és, a banda de molta atenció pediàtrica, rebre urgències derivades de les activitats que la població fa a l’aire lliure. És freqüent atendre traumatologies per activitats esportives (caigudes en patins, bicicletes…) o per tasques de jardineria», apunta el doctor, qui recorda que l’època de més urgències és a l’estiu, més concret, a l’agost.