«L’hospital del Vendrell està preparat per continuar creixent»

Josep Mercadé és el nou director de l’Hospital del Vendrell

Per . Actualitzat el

En funcionament des de 2006 com a resposta al continu creixement residencial i turístic al Baix Penedès, l’hospital del Vendrell afronta ara una nova etapa i nous reptes amb el canvi en la seva direcció. El doctor Josep Mercadé agafa el relleu de la seva antecessora, la doctora Maria Arenas, que havia estat l’encarregada de liderar aquest dinàmic i jove hospital comarcal en els seus inicis. Amb el nou director del centre assistencial parlem en clau de present i de futur.

Quin futur té l’hospital del Vendrell?
El centre està ubicat en una comarca amb un dels creixements demogràfics més importants de Catalunya i, per tant, té un futur d’expansió tant en volum assistencial com en qualitat i prestació de nous serveis. Després de gairebé 12 anys de funcionament, l’hospital enceta ara una nova etapa nova més enfocada a la consolidació dels serveis existents i a la planificació estratègica de futur. Sempre és bo que a les organitzacions es produeixin noves etapes de renovació i de canvi.  I ara a nosaltres ens toca liderar aquesta nova etapa amb reptes molt interessants.

De quins reptes em parla?
El primer és consolidar i millorar l’estructura existent d’una manera continuada. Després n’hi ha molts altres. Per exemple li diré que hi ha activitat assistencial que en aquests moments es fa fora de la zona i nosaltres pensem que aquesta es podria prestar aquí a l’hospital en favor de més comoditat per a la ciutadania dels pobles i ciutats del Baix Penedès. També hem iniciat una línia sociosanitària que considero que és importantíssima per a la població de l’entorn, ja que es completa l’atenció sanitària a la comarca. Ara la gent del Baix Penedès té a la seva disposició serveis d’atenció primària, atenció especialitzada i atenció sociosanitària sense necessitat de moure’s. A més, afrontem aquesta etapa amb canvis també al capdavant de dos serveis emblemàtics de la casa, com són el servei de Traumatologia i el servei d’Urgències.

La posada en marxa de l’hospital fa més d’una dècada plantejava un escenari nou per a la ciutadania del Baix Penedès, que per fi passava a disposar d’un centre hospitalari de referència a la zona. Creu que l’hospital del Vendrell ha cobert les expectatives?
Jo crec que sí. La gran majoria de la gent del Baix Penedès estan molt contents amb el centre i el seu equip professional. Ens avala la tasca realitzada i en aquests anys la ciutadania ha pogut comprovar en primera persona que estem davant d’un excel·lent hospital comarcal, que és el que necessita i necessitarà aquest territori.

Abans parlava vostè de creixement de l’hospital. Això vol dir que s’augmentarà la cartera de serveis prestats?
Pensem que com a hospital comarcal encara queden serveis que podem assumir. I en això estem treballant. Sense anar més lluny li puc dir, per exemple, que el nou cap de traumatologia, el doctor Carles Esteve, és una persona amb un reconegut prestigi en el camp de l’artroscòpia de maluc i, per tant, aquesta és una nova prestació que tindrem aquí al Vendrell. Però tenim altres projectes. A curt termini ens hem de plantejar disposar d’alguna instal·lació més de quiròfan per potenciar la Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) i també replantejar el servei d’hospital de dia perquè sigui més còmode i funcional per la població. Ho estem estudiant perquè el complex d’aquí del Vendrell ens permet la possibilitat d’ampliar espais sense necessitat de fer noves construccions. També farem una revisió del circuit de l’atenció continuada que presta a l’hospital per tal d’aconseguir reduir els temps dels nostres usuaris i usuàries, a les sales d’espera.

I què em diu de l’hospital com a centre docent per a nous metges i metgesses?
L’acreditació del centre està en tràmit. Estem a l’espera de la conformitat del ministeri de Sanitat. Quan tinguem l’acreditació el centre podrà formar Metges Interns Residents (MIR) en l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària, complint així una de les línies estratègiques de la Xarxa de Santa Tecla, que passa per potenciar la docència i la recerca en els seus centres assistencials.

Vostè fa anys que treballa en l’àmbit de la gestió sanitària, tant a centres assistencials com amb experiència a l’administració. Què aportarà a l’hospital del Vendrell?
Crec que puc aportar coneixement i expertesa, sobretot en allò que té a veure amb planificació i relació amb les administracions. El repte de consolidació i creixement de l’hospital és motivador per a tots els professionals de l’hospital, ja que estem en condicions de convertir-nos en referència no només per a la població de l’entorn més immediat, sinó per a una àmplia zona del Penedès que aplega territoris de Tarragona i també del sud de Barcelona.