Altafulla presenta el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible del municipi

L’eina ha de servir per guiar la població a disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament d’Altafulla ha presentat aquest divendres al matí el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) del municipi. Es tracta d’una eina que ha de servir per guiar la població a disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH). L’acció servirà per complir els compromisos adquirits en el marc del Pacte d’Alcaldes. Un acord que estableix que a l’any 2020 s’han d’haver reduït un 20% les emissions de GEH en comparació amb el 2005.

La primera fase del Pla va consistir en realitzar un inventari municipal de consums energètics i emissions de GEH associades als principals sectors d’activitat. Els resultats, que es van publicar a finals del passat mes de febrer, conclouen que els transports i el sector domèstic són els causants del 44% i 27% de les emissions, respectivament. En aquesta mateixa línia, l’inventari anuncia que el total d’emissions de GEH del 2005 era de 23.191 tones de CO2.

Després d’una diagnosi de l’inventari dut a terme els últims mesos, aquest divendres el consistori altafullenc, però, ha fet un pas més, i ha presentat les accions que han de permetre assolir la reducció del 20% d’emissions de gasos contaminants. Unes actuacions que l’empresa de serveis per a la sostenibilitat integral ‘La Vola’ ha explicat que “s’han de dur a terme tant en l’àmbit municipal des de l’Ajuntament com en l’entorn domèstic”, de manera que s’aplicarien en el sector de transports, residencial, de serveis i de tractament de residus.

En aquesta línia, el regidor de Serveis de l’Ajuntament d’Altafulla, Michael Preuss, ha explicat que “es preveuen un total de 29 accions, que si es duen a terme de manera correcta han de permetre reduir un 25% les emissions de gasos de GEH que actualment existeixen”. Preuss ha assegurat que “algunes d’aquestes intervencions ja s’han començat a dur a terme”, i ha deixat clar que “el PAES no és fix i s’ha d’aclarir quines accions s’impulsaran i quines no”.

Entre el seguit de mesures, el regidor de Serveis d’Altafulla ha destacat les que han de permetre una major eficiència energètica, com la millora dels aïllaments o sistemes de calefacció i refrigeració o la renovació de l’enllumenat públic. Preuss també ha fet referència a la potenciació de l’ús d’energies renovables així com a millorar la mobilitat sostenible, amb la creació d’aparcaments per a cotxes elèctrics i l’ampliació de llocs per a bicicletes. En aquesta línia, a més, el regidor també ha explicat que s’ha de seguir treballant per millorar els resultats de la recollida selectiva, adquirir l’hàbit de consumir productes de quilòmetre zero i evitar el malbaratament d’aigua. Michael preus ha sentenciat que d’ara en endavant s’ha d’actuar, comunicar i comprovar mitjançant un seguiment del PAES amb la finalitat que els objectius s’estan acomplint.

Per part de l’Ajuntament, a l’acte hi han pres part Fèlix Alonso, Alcalde d’Altafulla; Montse Castellarnau, primera Tinent d’Alcalde i regidora de Medi Ambient, Participació, Festes i Cultura; Marisa Méndez-Vigo, regidora d’Hisenda, Urbanisme, Via Pública i Polítiques de Gènere; i Xavier Rofas, regidor d’Educació, Salut i Acció Social i Gent Gran.

La presentació del PAES ha estat a càrrec d’Anna Remolà, tècnica de l’empresa ‘La Vola’ (www.lavola.com), una empresa de serveis per a la sostenibilitat integral, que acompanya i assessora amb la finalitat d’assolir la sostenibilitat econòmica, social i ambiental. Treballa amb administracions públiques i privades de forma conjunta en els camps de la sostenibilitat urbana i territorial, l’estalvi energètic, el canvi climàtic i la gestió d’equipaments sostenibles, entre d’altres.