Xarxa de Santa Tecla: més de dues dècades formant metges especialistes

L’entitat sanitària forma especialistes via MIR en Medicina Interna i Medicina Familiar i Comunitària

Per . Actualitzat el

Més enllà d’oferir assistència sanitària i social a la població del Baix Penedès i del Tarragonès, la Xarxa de Santa Tecla desenvolupa també una tasca docent en favor dels professionals del futur. En col·laboració amb facultats, escoles universitàries i escoles de formació professional (FP), la institució posa les seves instal·lacions i grups professionals a disposició de molts estudiants de ciències de la salut (medicina, infermeria, fisioteràpia, etc.) que han de completar els seus currículums amb pràctiques en un centre sanitari. Pel que fa als estudis de postgrau, en aquestes dates precisament els nous llicenciats de medicina, un cop superat l’examen estatal MIR (Metge Intern Resident), busquen la millor opció per formar-se en una especialitat i poden triar entre moltes unitats docents d’arreu d’Espanya per realitzar la seva residència, la qual començarà a finals de maig i es perllongarà durant 4 o 5 anys en funció de l’especialitat que hagin triat. La Xarxa de Santa Tecla té centres acreditats per a la formació de MIR especialistes en Medicina Familiar i Comunitària des de l’any 1995 i, des de 2011, també en Medicina Interna.

El lligam de la Xarxa de Santa Tecla amb la formació de professionals sanitaris és històric. De fet, l’Hospital de Santa Tecla de la Rambla Vella va formar durant dècades diverses generacions d’infermeres a Tarragona fins a la creació dels estudis sota el paraigua de la Universitat Rovira i Virgili.

Com a resposta a aquest compromís amb els futurs especialistes, l’any 1995 la Xarxa de Santa Tecla crea la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària amb l’acreditació del CAP de Vila-seca. Uns anys més tard, el 2005, es va afegir el CAP de l’Arboç com a espai acreditat, tots dos amb l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla com a centre de referència. La implicació dels professionals de la Xarxa de Santa Tecla en la tutorització dels residents va contribuir perquè anys més tard, el 2011, es constituís també la Unitat Docent de Medicina Interna de l’Hospital de Santa Tecla. Ara, a més, la institució està tramitant l’acreditació de l’Hospital del Vendrell com a centre docent, fet que permetrà incrementar les places per a especialistes en formació en un futur.

 

P1490494

 

En l’actualitat, la Xarxa de Santa Tecla té una capacitat docent de cinc residents per any en formació de Metges de Família i d’un resident per any en l’especialitat de medicina interna.

Des del punt de vista del MIR, la Xarxa de Santa Tecla ofereix un seguit d’avantatges que cal tenir molt en compte. La primera és que la institució reuneix les estructures assistencials necessàries per a la formació completa i de qualitat del resident. La Xarxa de Santa Tecla disposa de serveis d’atenció especialitzada, Unitat de Cures Intensives, atenció sociosanitària, centres d’atenció primària i consultoris rurals i un servei propi d’atenció al malalt subagut. A més a més, l’organització tarragonina té convenis de col·laboració amb l’Hospital Joan XXIII, amb l’institut psiquiàtric Pere Mata, amb PADES Tarragona i amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), entre altres.

P1490033

 

Un dels fets més valorats pels residents que ja han passat o es troben en aquests moments a la Xarxa de Santa Tecla és la facilitat d’aprenentatge que ofereix la institució. En tractar-se d’unitats docents reduïdes, l’especialista en formació no entra en competència amb altres MIR en el moment de realitzar tècniques invasives, per la qual cosa té l’oportunitat de fer una corba d’aprenentatge ràpida. «Així, la proximitat al resident i la flexibilitat en el seu pla formatiu són característiques de les unitats docents de la Xarxa de Santa Tecla», assegura la doctora Montse Duran, cap de servei i cap d’estudis de la Unitat Docent de Medicina interna.

La doctora Teresa Mateu, responsable de la unitat docent de Medicina Familiar i Comunitària, destaca sobretot que l’organització «és un lloc ideal per als residents que volen tenir una visió completa del pacient i que volen formar-se en el vessant del metge integral. Els ajudem a formar-se com a metges i persones sempre amb la lleialtat al pacient com a màxima prioritat. Potenciem una visió centrada en el pacient, no només en la malaltia».

 

«Oferim una visió i un aprenentatge centrats en el pacient, no només en la malaltia»

Dr. Teresa Mateu, metgessa de família i Cap d’Estudis Unitat Docent  Medicina Familiar i Comunitària

«La proximitat amb el resident i la flexibilitat en el seu pla formatiu són característiques de la Xarxa de Santa Tecla»

Dra. Montse Duran, cap de Servei  i Cap d’Estudis de la Unitat Docent de  Medicina Interna