El Govern espanyol anuncia una aportació de 10,5 MEUR als Jocs

Des de l’oposició es desconfia d’aquest anunci, ja que no s’ha posat data per fer-la efectiva

Per . Actualitzat el

Els Jocs 2018 han rebut un gest de suport contundent per part del Govern espanyol durant la reunió del Comitè Organitzador dels Jocs Mediterranis 2018, celebrada aquest matí a l’Ajuntament de Tarragona, amb el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, i el director general de Deportes del Consejo Superior de Deportes (CSD), Jaime González Castaño, que ha anunciat una aportació de 10,5 milions d’euros per a l’esdeveniment esportiu.

En un comunicat, l’administració estatal s’autodefineix com «la més compromesa econòmicament amb els Jocs del Mediterrani 2018 amb la suma de les exempcions fiscals i els 10,5 milions d’euros. En total, l’aportació estatal assoliria els 15 milions d’euros, inclosos els 10,5 anunciats, més 2,5 milions ja lliurats i 2 milions més de patrocini de Loteries i Apostes de l’Estat.»

El document afegeix « la intenció del Govern d’Espanya és subscriure un protocol de col·laboració amb l’organització d’aquest important esdeveniment internacional, subjecte a la tramitació i aprovació dels Pressupostos General de l’Estat per a aquest any».

El Comitè està presidit per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros i  està format per representants de diferents institucions: Ajuntament, el govern de l’Estat, Generalitat de Catalunya,  Diputació de Tarragona, Diputació de Barcelona, Comitè Olímpic Espanyol i  Comitè Olímpic Internacional.  A la reunió, a més del president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, i el director general d’Esports del Consejo Superior de Deportes, Jaime González Castaño; hi han assistit el secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Martí Figueras, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.

La reunió, quinze mesos abans de l’inici dels Jocs, inclou una visita a les obres de l’Anella Mediterrània i servirà per preparar la propera visita a la ciutat del  Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) que tindrà lloc els dies 20 i 21 d’abril.

“Un brindis al sol” i “una nova mentida”

Les reaccions a aquest anunci per part dels partits a l’oposició no s’han fet esperar. Així,  ERC-MES-MDC mostra la seva incredulitat davant l’anunci del director general d’esports del CSD de la intenció d’incloure una partida de 10,5M€ pels Jocs als Pressupostos de l’estat. «Un cop més segueixen demanant-nos actes de fe. A aquestes alçades necessitem més que mai fets i no promeses sense data», manifesta el portaveu Pau Ricomà. ‘Fiar la partida dels Jocs a l’aprovació d’uns Pressupostos Generals que no sabem quan es produirà, si és que es produeix, és una temeritat i un nou brindis al sol’, afegeix el republicà.

Des d’ERC-MES-MDC expliquen que Víctor Sánchez, director executiu dels Jocs del 2018, va afirmar en la passada Comissió de Seguiment dels Jocs que la inversió de l’Estat no dependria de cap partida dels Pressupostos Generals, sinó que arribarien per alguna via alternativa. «Els responsables dels Jocs tenen tant desconeixement com nosaltres sobre com i quan es materialitzarà el compromís de l’estat amb l’esdeveniment», assegura Ricomà, qui insta l’equip de govern a convocar amb celeritat la següent reunió de la Comissió. «Ens van dir que seria aquest divendres 31 de març i encara no ens han convocat. Esperem que ens concretin totes les xifres que no es van donar en la darrera reunió i que s’abordi clarament el nou escenari que s’obre ara que depenem de l’aprovació dels pressupostos per tenir finançament pels Jocs».

D’altra banda, els republicans temen que la partida pels Jocs es converteixi en moneda de canvi a l’hora de negociar els Pressupostos de l’estat. «No s’ha de descartar la possibilitat que el Partit Popular utilitzi l’aportació als Jocs com a element de xantatge per aconseguir el suport del PSOE als Pressupostos Generals, i això seria inadmissible. Tarragona no es mereix aquest tracte per part d’un govern de l’estat incapaç d’estar a l’alçada com sí que ho han estat altres administracions», conclou Ricomà.

Per la seva banda, la CUP de Tarragona considera que el recent anunci del govern espanyol en relació a la injecció de 10,5 milions d’euros per als Jocs Mediterranis de Tarragona 2018 encarna una nova trampa del Partit Popular i una nova mentida del govern local.  Davant l’anunci de l’arribada d’una pluja de milions per als Jocs Mediterranis, la consellera Laia Estrada de la CUP de Tarragona ha volgut recordar que “en la Comissió Informativa dels Jocs Mediterranis se’ns va dir que els diners per a l’esdeveniment no anirien inclosos dins dels pressupostos per no posar-los en perill, però ni en això ens han deixat de mentir”. Finalment, a Tarragona s’ha anunciat, avui mateix, 29 de març, que 10,5 milions d’euros per als Jocs s’inclouran dins dels pressupostos del 2017 i el 2018.

Des de la CUP, han volgut recordar que la seva oposició als Jocs no canviaria si els diners ja estiguessin aquí, ja que el model “desarrollista” que aquests promouen i en què s’inclouen són a les antípodes de les formes d’autogovern, “però a dia d’avui, a banda dels anuncis, de diners no n’hi ha, ni un sol euro, perquè aquests depenen d’uns pressupostos que no estan ni tan sols presentats a tràmit i molt menys aprovats”, en paraules de la regidora cupaire.

Per a la candidatura municipalista no ha estat cap sorpresa l’anunci del govern espanyol tot just un dia després que l’executiu anunciés una gran partida d’inversions destinada a les infraestructures a Catalunya. De fet, afirmen que “el que hauria estat sorprenent és que s’haguessin manifestat respecte als Jocs Mediterranis…”, ha assegurat Jordi Martí Font.

Ara bé, la CUP qualifica de trampós l’anunci dels populars, ja que, segons el cupaire Martí Font, «si els 10,5 milions d’euros s’han d’incloure als Pressupostos Generals de l’Estat d’enguany, aquests queden supeditats a la seva aprovació i el PP no disposa de majoria». En aquest sentit, la formació independentista critica que encara no es disposi de cap acord signat que sigui ferm.