CAR de Vila-seca, un equipament sanitari únic al territori

El Centre d’Alta Resolució és un dispositiu de proximitat que actua com un petit hospital

Per . Actualitzat el

El CAR de Vila-seca, per les seves característiques d’edificació, d’equipaments i de serveis, és un  centre únic a les comarques de Tarragona. Quan va ser inaugurat oficialment, a inicis de 2012, ja va ser presentat com a icona d’un nou model d’assitència primària més proper, més resolutiu i, per tant, més còmode per als usuaris.  Cinc anys més tard, aquesta aposta queda refermada per l’activitat acumulada i pel grau de satisfacció dels veïns i veïnes de Vila-seca, que rarament han de desplaçar-se fora del municipi per rebre l’assistència sanitària que necessiten. El CAR de Vila-seca combina les característiques d’un CAP convencional amb les d’un hospital lleuger. Ja ha reduït un 80% el trasllat de pacients de Vila-seca a altres centres sanitaris de la província.

Aixecat en uns terrenys municipals a finals de 2011 i gestionat per la Xarxa de Santa Tecla, el CAR de Vila-seca combina les característiques i serveis d’un centre d’atenció primària (CAP) amb els d’un petit hospital capaç de resoldre bona part de les necessitats sanitàries de la població. Amb aquest dispositiu, els habitants de Vila-seca normalment no necessiten desplaçar-se a Tarragona per rebre l’assistència sanitària adient, ja sigui en atenció primària o bé per passar visita amb l’especialista (veure quadre adjunt). El centre, a més, ha estat pioner incorporant serveis excepcionals en l’atenció primària, com ara les consultes de salut mental  –amb la introducció de la figura del psicòleg dins del dispositiu–, o amb el servei de rehabilitació i fisioteràpia, la proximitat dels quals és molt important per als pacients en procés de recuperació. El centre també fa intervencions de cirurgia menor, sobretot en dermatologia.

L’Àrea Bàsica de Salut de Vila-seca, acreditada per formar metges residents en medicina familiar i comunitària, cobreix una població estable de 21.000 habitants i està integrada, a banda del CAR,  pels consultoris mèdics de La Pineda i La Plana. La creació del Centre d’Alta Resolució cobreix les necessitats assistencials derivades del boom turístic viscut a la zona, motiu pel qual  el centre disposa d’una àrea d’urgències més ampliada que les dels CAP tradicionals.

ATENCIÓ ESPECIALITZADA
Les instal·lacions de Vila-seca, dissenyades i executades per la Xarxa de Santa Tecla, ja van ser concebudes per encabir una important  dotació de consultes d’atenció especialitzada. En l’actualitat el centre té en servei una dotzena d’especialitats, entre mèdiques i quirúrgiques, que aporten seguretat assistencial i comoditat als habitants del municipi. L’activitat en les especialitats ha anat incrementant-se progressivament des que el centre es va posar en marxa fins a superar les 17.000 visites al llarg de l’any passat (dades de 2016). Les consultes amb més activitat són les de dermatologia, oftalmologia, traumatologia i ginecologia, seguides d’otorrinolaringologia, cardiologia i urologia.

El director del CAR de Vila-seca, el doctor Miquel Maria Biarnès, assegura que «la posada en marxa d’aquest centre va comportar reformular l’atenció primària des d’un angle més integral, on el centre té un nivell més elevat per solucionar problemes les 24 hores del dia». Biarnès destaca que «aquí treballen conjuntament metges de medicina familiar, especialistes hospitalaris, infermeres i personal de suport per donar, entre tots, el més alt grau de resolució a les necessitats de la població de Vila-seca. Cobrim els serveis habituals d’un CAP, però també  atenem malalts més complexos i assumim pacients aguts, urgents i crònics sense necessitat de desplaçaments als hospitals de Tarragona».

REHABILITACIÓ I SALUT MENTAL
Al CAR de Vila-seca hi ha servei de rehabilitació i fisioteràpia, la proximitat del qual és molt valorada pels usuaris i usuràries que es troben en procés de recuperació d’una patologia, per exemple, d’una intervenció quirúrgica. L’any passat el servei de rehabilitació i fisioteràpia del CAR de Vila-seca va realitzar més de 7.000 visites. El Servei de Medicina de l’Esport va tenir una activitat de 468 vistes i proves realitzades.

El Centre de Salut també compta amb la incorporació de l’atenció psiquiàtrica i psicològica en l’àmbit de l’atenció primària. El CAR disposa de consultes amb un psicòleg i un psiquiatre que treballen amb els equips mèdics i assistencials. Tant el psicòleg com el psiquiatre passen visita al mateix centre de salut i treballen amb les mateixes històries clíniques que els metges, amb qui col·laboren diàriament quan és necessari. Aquests dos perfils professionals, a més a més, realitzen sessions de teràpia tant individuals com grupals.
atenció primària

I és clar que, com a eix principal de la seva activitat, el CAR de Vila-seca presta tota la cartera de serveis bàsics de medicina familiar i comunitària. Metges de família, pediatres, infermers/es, odontòlegs, treballadors/es socials i psicòlegs treballen conjuntament en l’atenció diària de la població adulta i pediàtrica de Vila-seca.

L’any 2016 l’activitat d’atenció primària al centre va comportar la realització de més de 130.000 visites programades (74.000 de les quals a càrrecs de metges de família, 17.000 de pediatria i unes 35.000 a càrrec d’infermeria), així com una important activitat en atenció continuada / urgències (més de 38.000 visites). Aquesta tasca es va complementar amb prop de 2.000 serveis a domicili (domicilis mèdics, d’infermeria i domicilis de treball social) i unes 3.000 visites de llevadores.

Quant a proves diagnòstiques i complementàries, l’any passat es van realitzar més de 18.000 extraccions analítiques, 7.000 controls de sintrom, més de 8.000 radiografies, 3.000 electrocardiogrames, unes 1.500 ecografies, més de 500 espirometries i unes 250 audiometries. Aquest paquet de proves diagnòstiques, especialment les radiografies i les ecografies (inusuals en l’àmbit de l’atenció primària), representen una comoditat més per a la gent de Vila-seca.