Prealerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses a partir del vespre al litoral i prelitoral

A les zones afectades es podrà superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts

Per . Actualitzat el

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC de pluges intenses a partir d’aquest vespre i durant la propera nit al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. A partir de la matinada les pluges escombraran el litoral i prelitoral cap al nord, des del Baix Llobregat a l’Alt Empordà. A les zones afectades es podrà superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa o pedra petita.
També es preveu un episodi d’acumulació d’aigua al vespre a les comarques de Girona, on s’espera la crescuda del cabal dels rius i rieres.
Les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) a l’Empordà i la Selva a partir del vespre. L’episodi de fort onatge s’estendrà durant la nit a tot el litoral excepte l’extrem sud i s’intensificarà a la meitat nord de la costa. Es preveu que l’episodi s’allargui fins demà a la tarda.
Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat en els desplaçaments al vespre a la sortida de la feina o desplaçaments a segons residències per passar el cap de setmana. Davant la previsió de pluja intensa la propera nit, no aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rius o rieres si baixen amb aigua. Encara que sigui dins del vostre vehicle, podríeu ser arrossegats encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada.
Per evitar inundacions de baixos, terrats, patis interiors, etcètera, abans de l’arribada de les pluges netegeu embornals i desaigües de fulles seques i brutícia ja que poden formar un tap que impedeixi el desguàs de l’aigua caiguda i inundar aquests espais.
Protecció Civil també recorda que cal allunyar-se del front marítim i respectar els tancaments d’accessos a les zones de risc. Cal tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.
En cas de perill o emergència, recordeu trucar sempre al telèfon d’emergències 112.
Prealerta del pla PROCICAT per fort vent
A banda de la pluja intensa i la mala mar cal recordar que també es preveu a partir d’aquest vespre un episodi de vent intens. Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT davant la previsió de l’SMC de fort vent a partir del vespre i durant la propera matinada generalitzat tot i que podrà afectar especialment les comarques del litoral i prelitoral. El vent bufarà de component est i el llindar de 90 km/h se superarà a les cotes mitjanes i altes. Dissabte al matí el vent quedarà restringit a quatre comarques del Pirineu (Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya i Ripollès).
Protecció Civil de la Generalitat recomana especial prudència en la mobilitat a peu i en vehicle i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a les zones afectades pel fort vent. Desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables (branques i arbres, murs i tanques, cartells publicitaris, mobiliari urbà) i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres; i respecteu els tancaments de parcs i jardins.
Prealerta del pla NEUCAT
Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT davant la previsió de nevades a zones del prelitoral sud i la Catalunya Central a partir del vespre i la propera nit a 600 metres. Demà dissabte, es preveu que la nevada afecti al Pirineu i Prepirineu occidental, comarques de Ponent, Catalunya Central i zones del Pirineu i Prepirineu oriental.
De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones de muntanya afectades per la neu de forma intensa si no és imprescindible.
Trobareu tots els consells als webs interior.gencat.cat/inundacions, interior.gencat.cat/ventades i interior.gencat.cat/nevades i podeu fer seguiment de les incidències en aquest episodi de vent i onatge al compte de Twitter @emergenciescat i a la pàgina de Facebook.com/emergenciescat. Podeu seguir l’evolució de les tempestes al web de l’SMC http://www.meteo.cat/observacions/radar i al Twitter @meteocat
Recordeu també els consells del Servei Català de Trànsit per a conducció amb pluja:
CONSELLS CONDUCCIÓ AMB PLUJA:
  • PERDEM ADHERÈNCIA entre els pneumàtics i la calçada, fenomen conegut com a hidroplanatge o aquaplanning.
  • MODEREM LA VELOCITAT: la pluja augmenta el risc d’accident per la reducció de visibilitat. Per això cal moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat.
  • SENSE ABS, FRENEM AMB SUAVITAT: si el nostre vehicle no està equipat amb ABS, frenarem amb suavitat i reduirem les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.
  • AMB ABS, FRENEM AMB DECISIÓ: en cas de patir hidroplanatge, si disposem d’ABS, frenarem amb decisió fins que ens aturem.
  • SI CAL, PAREM: si plou de manera torrencial, estacionarem a un lloc segur i mantindrem enceses els llums. Amb pluja molt intensa, si tenim problemes de visibilitat, aturarem el vehicle i senyalitzarem la nostra posició.
  • NO TRAVESSEM ZONES INUNDADES: no travessarem mai rieres ni zones inundades encara que semblin de poca profunditat perquè podem ser arrossegats fàcilment pel corrent. Si hem de travessar un bassal gran: circularem amb primera, lentament, i un cop passat comprovarem l’eficàcia dels frens.