La URV avala el projecte del CRT com a revulsiu per al territori

Comportarà uns 12.000 llocs de treball i una repercussió econòmica de 1.500 MEUR anuals

Per . Actualitzat el

Si tot va bé, aquest estiu es començarà a construir la primera de les sis fases de l’ampliació del Consorci Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou, un projecte que fa anys es va donar a conèixer amb el nom de BCN World i que ara, amb canvis substancials respecte a la idea original, tira endavant. La proximitat de l’inici de les obres torna a posar el CRT de Salou i Vila-seca al bell mig de l’actualitat. Ara fa uns dies la delegació tarragonina del Col·legi d’Economistes va acollir la presentació de l’estudi elaborat pel catedràtic d’Economia de la URV Juan Antonio Duro i la professora Maria Lobo, del qual es conclou que la construcció i posterior posada en marxa del complex serà un autèntic revulsiu econòmic per a les comarques de Tarragona.

Segons l’esmentat estudi, encarregat fa uns mesos per la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya,  la construcció del complex significarà uns 12.000 llocs de treball i una repercussió de 1.559 milions d’euros anuals. Només al Camp de Tarragona es preveuen uns 4.000 llocs de treball vinculats a la construcció del macrocomplex de turisme, joc i oci.
L’estudi indica que, quan el CRT funcioni a ple rendiment, generarà anualment entre 3.900 i 5.400 milions d’euros a les comarques del Camp de Tarragona i entre 35.000 i 48.000 llocs de treball –més de la meitat dels quals, induïts–. En termes qualitatius, el treball conclou que el projecte canviarà la realitat turística de la Costa Daurada, marcada per l’estacionalitat i un gran pes dels visitants domèstics (procedents de la resta de Catalunya i del mercat ibèric).

L’estudi, elaborat per la facultat de Geografia i Turisme de la Rovira i Virgili, indica que la implantació del CRT ajudarà a desestacionalitzar el turisme de les comarques de Tarragona, actualment concentrada en la temporada de sol i platja. El coordinador de l’estudi, Juan Antonio Duro, considera que la Costa Daurada gaudeix d’una de les estacionalitats més elevades de tot l’Estat i que aquest factor s’ha accentuat encara més en els últims cinc anys. Així, s’espera multiplicar la xifra de visitants de fora de la Unió Europea a la Costa Daurada, que actualment se situa entorn del 8%.

Un dels avantatges previstos a l’estudi és que el CRT permetrà posar fi a la concentració dels grans mercats existent en l’actualitat, en la seva majoria espanyols i europeus.
L’impacte també serà destacat en el nombre de pernoctacions que comportarà l’engegada del complex. Segons l’estudi de la URV, el CRT sumarà entre 1,7 i 2,1 milions de pernoctacions a les que actualment ja registra el territori, fet que significaria un increment de fins al 20% en el total de pernoctacions.

Una altra previsió econòmica de l’estudi de la universitat tarragonina fa referència al nombre de visitants, que s’afegirà al ja existent, i que en l’escenari més optimista pot sumar fins a 5 milions de visitants, facin o no pernoctacions. Les despeses directes que poden deixar al territori aquests visitants arribarien als 1.145 milions d’euros a l’any, sempre segons l’estudi presentat al Col·legi d’Economistes a Tarragona.

Segons Duro, el CRT incorporarà «un valor afegit molt potent» a la destinació de la Costa Daurada i amb uns nivells mai vistos fins ara al territori. L’informe apunta que el macrocomplex tindrà un efecte crida per a nous visitants i que la seva posada en marxa no restarà afluència a la resta d’atractius de la demarcació, ans al contrari.

Pel que fa al calendari del projecte, després de l’aprovació definitiva del Pla director urbanístic a la fi de l’any passat, l’Incasòl va treure a licitació al gener el primer contracte d’obres referent al projecte d’urbanització i de reordenació dels accessos. Mentrestant, continua oberta la segona fase del concurs de llicències en el qual les tres empreses preadjudicatàries per convertir-se en operadors (Hard Rock, Melco i Grup Peralada) hauran de presentar els seus projectes de complex turístic integrat, ja sigui de manera individual o agregada. Si tots els tràmits es fan en els terminis previstos, les màquines del nou complex del CRT, que afecten terrenys de Vila-seca i Salou, podrien començar a treballar aquest mateix estiu.