Tarragona recupera, per fi, el Mercat Central

Inauguració multitudinària de l’equipament comercial, que obre portes deu anys després

Per . Actualitzat el

Ningú s’ha volgut perdre la inauguració oficial del Mercat Central de Tarragona, que ha tingut lloc aquest matí, amb la presència de paradistes, veïns i autoritats, a més de nombrosos ciutadans que han volgut ser testimonis d’aquest fet històric per a la ciutat.

L’Ajuntament de Tarragona i Espimsa han organitzat una sèrie d’activitats d’animació i festives, que es desenvoluparan fins al dissabte, tant a l’interior del recinte com als carrers dels voltants.

Deu anys d’obres

Si bé és cert que en època Nadal ja es va anunciar la remodelació del mercat i es va fer un avantprojecte que el xifrava en uns 17 milions d’euros, va ser amb Ballesteros al capdavant de la ciutat i Sergi de los Rios (ERC) al capdavant d’Espimsa que es van traslladar els paradistes a l’envelat provisional (octubre 2007). També en aquesta primera legislatura, es va encarregar a Mercasa un primer projecte executiu que va trigar gairebé un any a ser presentat i que, mesos després, fou descartat pel mateix consistori. Fins i tot es va dir que el nou mercat no tindria aparcament i es va anunciar que se’n faria un a la Rambla. Després es va fer marxa enrere, De los Rios va «trobar» un «nou mètode constructiu» que permetia fer l’aparcament i reduir el cost i el temps d’execució de l’obra a 30 mesos.

Quan, el maig del 2011, van començar les obres del Mercat Central, els paradistes ja feia gairebé quatre anys que estaven a l’envelat provisional veient com el seu espai natural era emprat per fer-hi exposicions artístiques en el millor dels casos. El juliol de 2012, un Ballesteros en la seva segona legislatura, anunciava que l’obertura del Mercat Central es duria a terme l’octubre de 2012 i que els paradistes ja estarien traslladats l’estiu abans. Res més lluny de la realitat, problemes amb esquerdes als pisos limítrofs, manca de liquiditat de l’empresa constructora i altres entrebancs van fer que els anuncis d’inauguració del nou mercat se succeïssin i Tarragona anés perdent la fe. Paral·lelament, les queixes dels paradistes durant aquests gairebé deu anys s’han fet notar tant pels retards com per les condicions del trasllat. Per ser exactes, més de la meitat encara estan en desacord amb l’horari imposat des de la comissió negociadora (formada pels venedors que tenen les parades més grans) i l’Ajuntament.

Mal rotllos a banda, tothom espera que aquest dijous sigui un gran dia per a la ciutat, que recupera un edifici emblemàtic. Queden pendents d’ocupar els set locals que comparteixen planta baixa amb Mercadona i adjudicar les sis parades restants. Menys de les previstes perquè, amb la voluntat de respectar els metres lineals que els venedors tenien a l’antic mercat, se’ls han donat més metres quadrats. Una acció del consistori que no sabem si servirà per redimir-se davant la demora del projecte, però que sí que farà que s’ingressin menys diners per la concessió de les parades. Recordem que els nous adjudicataris pagaran el metre quadrat 6.000 euros més car del que l’han pagat els que es traslladen de l’envelat.

Gairebé 50 MEUR

I, parlant de diners, el cost del nou mercat ha estat de 47 milions d’euros, inclosos els 17 milions de les fases prèvies i els interessos financers dels crèdits. En aquest sentit, Pau Pérez, conseller d’Hisenda de l’Ajuntament durant tot el periple, ens explica que «no ha tingut cap desviació perquè es va fer claus en mà». Tot i això, quan van anunciar l’inici d’obres es va parlar de 19,9 MEUR (no s’incloïen les despeses prèvies ni tampoc els 6,5 MEUR de la construcció de l’aparcament la concessió del qual es va revertir anticipadament per 5,3 MEUR).

Tres dies celebrant-ho

I si hi ha qui diu que el que és bo es fa esperar, l’Ajuntament de Tarragona i Espimsa han organitzat una sèrie d’activitats d’animació i festives, que es desenvoluparan del dijous al dissabte, tant a l’interior del recinte com als carrers dels voltants. Animació teatral, música en viu i tallers de cuina per als més petits de la família són les propostes.

Tarragona en imatges, Ramón Segú Chinchilla

mercat-anticEl Mercat Central de Tarragona es va inaugurar el Nadal de 1915. L’obra va ser encarregada a l’arquitecte municipal Josep Maria Pujol de Barberà (també autor d’altres edificis de la ciutat com l’Antic Escorxador o el Col·legi de les Teresianes). Abans, els paradistes estaven concentrats a la plaça de la Font, en un mercadet a l’aire lliure on es venien fruites, verdures, gallines i porcs. Però era molt incòmode, perquè els dies de pluja havien de tapar les parades amb veles. Quan hi havia fira, el mercat de la plaça de la Font es traslladava a la Baixada de la Peixateria. Aquesta foto és obra de Gerard Segú Chinchilla, avi del Ramon i prolífic fotògraf de la ciutat, que aleshores feia només dos anys que havia arribat a Tarragona.