El TSJC inhabilita Artur Mas, Ortega i Rigau

L’expresident de la Generalitat i les dues exconselleres anuncien que recorreran la sentència “fins a l’última instància de la justícia europea”

Per . Actualitzat el

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet pública avui que condemna l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau a inhabilitació de càrrec públic electe per haver impulsat la consulta del 9-N. El tribunal els comdemna per delictes de desobedència al Tribunal Constitucional i, en canvi, els exculpa de les acusacions de prevaricació administrativa per les quals també s’havien assegut a la banquesta dels acusats. Artur Mas ha estat condemnat a 2 anys d’inhabilitació, mentre que a Joana Ortega se la inhabilita un any i 9 mesos i a Irene Rigau 1 any i 6 mesos. Un cop coneguda la sentència, tots tres han comparegut en roda de premsa acompanyats de la cúpula del PDCAT per valorar la decisió del TSJC. Artur Mas, amb aparent tranquil·litat, ha manifestat estar en contra del veredicte, motiu pel qual ha anunciat que recorreran la sentència davant del tribunal suprem i “fins al tribunal d’Estrasburg si és necessari”. Mas ha lamentat que ha quedat demostrat que “la justícia no és igual per a tothom a l’Estat espanyol, perquè hi ha nombrosos casos de desobediència al Tribunal Constitucional que sempre han quedat en no res”. L’expresident català ha recordat que “a l’Estat espanyol es persegueix i es castiga la gent per les seves idees” i ha afegit que “no es pot oblidar que el procés sobiranista pel qual hem estat condemnats té l’arrel en la voluntat d’un poble”. Tant Mas com Ortega i Rigau han volgut agrair les mostres de suport rebudes des que se’ls va decidir imputar per la celebració de la consulta del 9-N i han apuntat que aquesta condemna és “trist” per als més de dos milions de persones que es van adreçar voluntàries a les urnes a Catalunya.

De moment no hi ha reaccions a la sentència des del govern de l’Estat. La decisió del TSJC no és ferma, ja que els tres condemnats poden presentar recurs davant del Suprem i el Constitucional en darrera instància. En cas de no prosperar aquests recursos, Mas, Ortega i Rigau portarien el cas fins a la justícia europea.