No és ciutat per a joves

Per . Actualitzat el

Les grans ciutats catalanes tenen cada vegada menys gent jove. Tarragona no és una excepció. Les estadístiques apunten que la capital tarragonina perd cada any uns 600 habitants, tendència totalment contrària a la dels municipis de l’entorn, que cada any acullen nous habitants, sobretot parelles joves que decideixen establir la seva primera residència a uns quants quilòmetres del centre de la capital provincial. Els experts en demografia apunten al preu de l’habitatge com a principal motiu per aquest progressiu «envelliment poblacional» a les grans ciutats. La gent jove busca habitatge de qualitat a un preu raonable, fet que és difícil de trobar a la Tarragona d’avui en dia, motiu pel qual no tenen cap problema a establir la seva residència en poblacions més petites on el preu del metre quadrat (de compra o de lloguer) és més assequible i on, a més a més, gaudeixen dels mateixos serveis que poden trobar a la gran ciutat. Si a tot això afegim proximitat i una bona comunicació per carretera o amb transport públic, la decisió de marxar fora de la ciutat no és complicada.

Fent un cop d’ull a les estadístiques de l’Idescat dels darrers anys veiem com l’evolució demogràfica de les poblacions de les nostres comarques Tarragona funciona per la teoria dels vasos comunicants. Pràcticament no hi ha nova immigració i la població autòctona es redistribueix de mica en mica pel territori d’acord amb l’oferta i la demanda de l’habitatge. Així s’entén que, mentre que Tarragona ciutat perd habitants de manera progressiva, poblacions com la Pobla de Mafumet o els Pallaresos, molt a tocar de la gran ciutat i amb tots els serveis (escoles, sanitat, transport, comerç…) tenen cada vegada més població en el seu cens, sobretot de noves parelles que volen construir una nova llar familiar.

Les dades no són rellevants a curt termini, perquè parlem de xifres relativament petites en un territori habitat per prop mig milió de persones. Però marquen una tendència que obliga l’Ajuntament a reflexionar i prendre mesures si es vol evitar que Tarragona esdevingui una ciutat no apta per a les noves generacions.