Més de la meitat dels paradistes del Mercat Central estan en contra de l’horari

Denuncien que hauran de fer jornades laborals de 15 hores 6 dies a la setmana i no se senten representats per la comissió negociadora

Per . Actualitzat el

La mala maror que fa un any hi havia al Mercat Central de Tarragona, i de la qual Notíciestgn es va fer ressò, continua i podríem dir que empitjora. El motiu principal són els horaris que la comissió negociadora i Espimsa volen imposar als paradistes del Mercat: de 8,30 de 21,15 hores, de dilluns a dissabte, amb la possibilitat de tancar al migdia de 15,30 h a 17 hores obrint cada dia; o bé tancar el dissabte a la tarda o dilluns al matí, fent jornada ininterrompuda la resta de dies. Una trentena de concessionaris de parades, dels poc més de quaranta que hi ha, consideren que són uns horaris massa extensos.

Aquests paradistes es divideixen en els 18 que han signat una instància formal, demanant que Espimsa «es replantegi l’horari, i permeti als paradistes un horari més flexible» i els 12 de les parades de peix que, per la tipologia de comerç, tampoc consideren adequat aquest horari. Marcel Guiu, un dels paradistes signants, lamenta que l’obliguin a treballar «quinze hores cada dia sis dies a la setmana» i preveu que molts d’ells «no ho podrem aguantar». Explica que no incrementaran prou les vendes per permetre’s contractar una altra persona i posa com a exemple el Mercat del Ninot de Barcelona, que va voler seguir un model horari com el que ara es vol imposar a Tarragona i «te’n vas un dimarts o un dimecres a la tarda i hi ha tres o quatre parades obertes i també estaven obligats a obrir de nou a nou».

En aquest sentit, la conselleria de Comerç de l’Ajuntament de Tarragona es remet al reglament aprovat que marcava uns mínims d’obertura de 9 a 20 hores i argumenta que són els mateixos venedors els quals, a través de la comissió negociadora, han demanat ampliar encara més l’horari d’obertura.

En resposta a això, Guiu lamenta que «ja fa anys que la comissió negociadora no representa ningú del mercat perquè no s’ha reunit mai amb tot el gruix per una qüestió tan fonamental, que afecta la teva família, com els horaris».

Maria Virgili, presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat Central i membre de la comissió negociadora, admet que l’aposta per l’horari és «atrevida» i que «per una persona que estigui sola és inviable aquest horari, però hem d’anar un pas més enllà i hem de mirar quin és el nostre client potencial». «Si volem durar cent anys més, ens hem d’adaptar a les necessitats actuals», explica.
Malgrat tot, admet que aquest nou canvi d’horari no es va parlar amb la resta de paradistes. O sigui, que la comissió negociadora el va decidir unilateralment perquè calia adaptar-se a l’horari del Mercadona obrint mitja hora abans que la gran superfície i tancant un quart d’hora més tard. Amb tot, Virgili recorda que es tracta d’una prova pilot d’un any i que, si no funciona l’horari, es canviarà.