Polèmica veïnal per la reorganització viària a la zona del passeig de la Móra

La setmana vinent hi ha prevista una reunió entre l’AV La Móra i l’Ajuntament

Per . Actualitzat el

L’àrea de Territori i Mobilitat de l’Ajuntament de Tarragona ha realitzat recentment uns canvis en l’ordenació del trànsit que afecten els accessos a la platja de la Móra, amb l’objectiu de «millorar la circulació del passeig de la Móra i voltants i guanyar espai per als vianants». Els canvis han consistit principalment a convertir en via de sentit únic l’avinguda del Mediterrani des de la plaça de les Comarques Catalanes fins al passeig de la Móra. També s’ha tancat al trànsit el passeig a l’altura del carrer Baix Ebre i de l’avinguda Mediterrani i s’ha canviat el sentit de la circulació del carrer Ribera d’Ebre, en direcció al carrer Baix Camp.

Aquests canvis, segons l’àrea de Mobilitat, s’han produït arran de les demandes realitzades per l’Associació de Veïns de la Móra, que reclamaven un millor accés a la platja per als vianants i la descongestió del trànsit per aquella zona, especialment durant la temporada estival.

Malgrat això, molts veïns es mostren insatisfets amb aquestes modificacions. En concret, estan preocupats per l’accés dels vehicles d’emergència, tant a la platja com als habitatges situats en el tram de passeig tancat, i auguren greus problemes de congestió en el trànsit en les èpoques de més afluència.

Joan Belmonte, propietari del restaurant Moramar, ha pogut copsar el malestar de molts veïns i visitants des que s’han fet aquestes modificacions, a principis de febrer. «Més enllà de la confusió que provoca en els conductors la restricció a un sol sentit de l’avinguda» –de fet, quan vam anar a comprovar in situ els canvis, vam veure un vehicle de la mateixa Guàrdia Urbana circulant en sentit contrari–  «preocupa la manca de garanties que una ambulància o un camió de bombers puguin accedir, si és necessari, a la platja o als habitatges i establiments situats en aquesta banda».
«Ara no hi ha trànsit, però a l’estiu sí, i, si hi ha retenció de cotxes, això dificultarà el pas d’un vehicle que circuli d’emergència. A més, el fet que tots els vehicles hagin de passar pel mateix carrer –estret i d’un sol sentit– que és molt utilitzat pels campistes i veïns, ens fa patir per la seguretat», assegura un altre veí, Juan Pedemonte, que s’afegeix a la conversa i es mostra molt crític amb aquesta modificació.

No són ells només els que ens fan arribar el seu malestar, tres veïnes més ens fan saber la seva opinió: «Ens han complicat molt l’accés en cotxe als nostres habitatges i, a més, no se’ns ha informat dels canvis fins que han estat fets. Hi ha coses més importants a solucionar, com el mal estat del canal o el parc infantil, entre altres».

Resposta de l’AV La Móra

Des de l’Associació de Veïns de la Móra ens confirmen que feia temps que demanaven a l’Ajuntament aquestes modificacions del trànsit. «Els objectius», afirma Francesc Garcia, president de l’entitat, «és allunyar els vehicles que ens envaeixen a l’estiu fins a primera línia de platja, permetre que els nostres veïns puguin caminar tranquil·lament pel passeig de la Móra i que les famílies amb nens puguin gaudir de l’espai sense patir pels cotxes». Garcia destaca que els beneficis seran molt més alts que els inconvenients i que fins i tot «hem guanyat places d’aparcament.

Reconeix, però, que els preocupa el pas de vehicles d’emergència per alguns carrers de sentit únic on ara els cotxes aparquen a banda i banda, i que per això ja s’han posat en contacte amb l’Ajuntament per introduir una sèrie de millores com ara la implantació del doble sentit i una sola banda d’aparcament en aquests carrers. També han sol·licitat l’adaptació d’un pàrquing dissuasiu al costat de l’autovia, entre altres. Quant a les incomoditats per als veïns, Garcia afirma que «en molts llocs s’han fet canvis de la circulació per guanyar comoditat, caldrà acostumar-s’hi…».
Des de l’Ajuntament no s’han volgut fer valoracions sobre aquesta qüestió malgrat que ens han confirmat que tenen prevista una reunió amb l’associació la pròxima setmana.