L’hospital de Santa Tecla estrena làser urològic

Aquesta tecnologia millora el tractament a pacients amb litiasis a les vies urinàries

Per . Actualitzat el

El servei d’Urologia de l’Hospital de Santa Tecla disposa des de fa poques setmanes d’un nou equipament, un làser holmium, que permet avançar en la millora del tractament a pacients que presenten càlculs a les vies urinàries (bufeta urinària, urèter o ronyó). Aquest nou dispositiu reduirà la derivació de malalts a altres centres hospitalaris i permet que professionals de l’hospital de la Rambla Vella apliquin aquesta tècnica no invasiva per trencar (i posteriorment extreure) pedres amb menys temps quirúrgic i amb una recuperació més ràpida per al pacient.

Segons el doctor Jaume Benages, cap del servei d’Urologia de l’Hospital de Santa Tecla, «el làser permet esmicolar amb facilitat els càlculs, fins i tot aquells de mida gran i de més duresa, que obstrueixen  les vies urinàries a través d’una uretroscòpia (endoscòpia de l’urèter amb entrada transuretral). Amb aquesta tècnica podem solucionar bona part de les patologies que ens arriben a l’Hospital, i només hauran de ser derivats a l’Hospital de Bellvitge aquells casos que requereixen una litotrípsia extracorpòria per ones de xoc». Benages afegeix que, més endavant, la mateixa tècnica de làser «ens permetrà solucionar per abordatge percutani (accedint a l’òrgan a través d’una petita punxada des de l’exterior) aquelles pedres localitzades dins del ronyó».

El servei d’Urologia de l’Hospital de Santa Tecla està integrat pels doctors Juan Manuel Miguel, Pascual González, José Sabino i la doctora Inma Pozuelo que, juntament amb el cap de servei Jaume Benages, s’han format en els darrers mesos sobre els procediments i possibilitats que ofereix aquesta tecnologia. «En tot aquest procés de formació de l’equip hem gaudit de la col·laboració dels companys uròlegs de Joan XXIII, hospital de referència de la demarcació que ja disposa d’un làser holmium des de fa uns anys, i del Dr. Carles Torrecilla, responsable  de la unitat de litiasis de l’Hospital de Bellvitge, i màxim exponent d’un reconegut equip d’uròlegs capdavanter en el tractament dels càlculs urinaris en l’àmbit català». El doctor Benages valora molt positivament la posada en funcionament del làser a l’Hospital de Santa Tecla, «ja que el nostre servei d’urologia incrementa cada any la seva activitat i aquesta tecnologia facilita  la feina dels uròlegs i millora la qualitat de  vida dels nostres pacients». Aquesta nova tècnica s’afegeix, doncs, a la cartera de tractaments que des del servei d’Urologia de Santa Tecla s’ofereix a la població tarragonina.