Surt a licitació la urbanització del Pla Parcial on s’ha d’ubicar Ikea

Té un pressupost de 18,4 MEUR i un termini d’execució de 15 mesos

Per . Actualitzat el

El Ple municipal celebrat avui ha aprovat  la contractació mitjançant procediment obert, subjecte a regulació harmonitzada, l’adjudicació  de les obres d’urbanització del Pla Parcial 10 , on s’ha d’ubicar el centre comercial Ikea i amb accessos a l’anella olímpica on es desenvoluparan els Jocs Mediterranis 2018. El Pla Parcial 10 està situat a l’autovia A-7 i la carretera de Reus T-11 i envoltat d’ equipaments comercials i nuclis de població.

El pressupost de les obres d’urbanització  és de 18.427.414 euros i el termini d’execució 15 mesos.

Una vegada estigui resolta l’adjudicació, les obres que es realitzaran per la urbanització seran les següents: demolicions i moviment de terres; pavimentació, clavegueram i xarxa pluvials; abastament d’aigua, enllumenat públic; xarxes de telefonia i  gas; enjardinament; instal·lació de mobiliari urbà i  senyalització, entre d’altres.

El conseller de Territori, Josep Maria Milà, ha explicat que quan les obres d’urbanització estiguin adjudicades i comencin, també s’iniciarà l’edificació del centre comercial d’IKEA, perquè  la construcció de la botiga  s’ha de fer simultàniament a les obres de la urbanització. La Generalitat ja ha concedit la llicència comercial a IKEA i l’empresa ha demanat la llicència d’obres a l’Ajuntament, que s’està tramitant.

En el Pla Parcial 10, a més del centre comercial, s’hi preveuen 1.200 habitatges, dels quals 424 seran de protecció pública, dels quals 160 seran de lloguer social.

El Pla té una superfície de 302.784 m2, dels quals 68.000 es destinaran a usos comercials i 30.829 a residencial. La resta de la superfície de l’àmbit està destinada a equipaments, espais verds i sistema viari.

La CUP critica la manca de transparència i el despotisme de Ballesteros

La formació anticapitalista, que assegura que la urgència de la sessió del consell plenari no estava justificada, ha mostrat la seva disconformitat pel fet de no disposar ni tan sols de 24 hores per poder examinar un expedient de contractació de 18,5 milions d’euros, alhora que ha emplaçat el govern a fer públics aquests expedients de la mateixa manera que se’ls faciliten als grups municipals.

La CUP també rebutja la forma com l’alcalde Ballesteros ha donat per finalitzada la sessió. Per a la consellera independentista, Laia Estrada, «és preocupant la forma com l’alcalde s’està enfrontant a la fi de la seva era, no només evoca Nadal, sinó que s’està maximitzant el seu tarannà despòtic». La cupaire lamenta que «l’alcalde fa temps que no escolta, però darrerament ja no deixa parlar».

D’aquesta manera es referia Laia Estrada al fet que Ballesteros hagi fet una al·lusió directa i aspra a la CUP just per donar per acabat el ple, sense donar possibilitat de rèplica, arribant al punt d’apagar el micròfon a la regidora anticapitalista quan aquesta es disposava a respondre la crítica.

La situació s’ha generat després que la consellera cupaire comparés els milions d’euros que es destinaran als Jocs Mediterranis amb la quantitat «de misèria» que es destinaran a les escoles a la ciutat, a l’hora d’explicar el vot contrari de la CUP davant la proposta del 9è modificatiu de crèdit. Un vot contrari acompanyat d’una crítica pel fet que es barregessin partides destinades a la fundació Tarragona 2017, rebutjades pels independentistes, amb d’altres que consideren justificades «tot i ser clarament insuficients, com són l’adquisició d’habitatge social o l’acondicionament d’aules escolars».

La CUP també ha justificat el vot en contra de l’aprovació de l’expedient de contractació per a l’adjudicació de les obres compreses en el projecte executiu refós d’urbanització del sector PPU10, tot criticant les incerteses econòmiques que envolten aquests tipus de plans. Estrada ha recordat que la seva formació ja es va oposar a l’aprovació definitiva del PPU10 el passat octubre de 2015, i ha afirmat que «les polítiques urbanístiques de la ciutat estan al servei dels interessos de les elits econòmiques, ja siguin de les grans empreses o els grans promotors immobiliaris».

Estrada assegura que són contraris a aquest pla perquè «un cop més, no es construeix habitatge per garantir el dret a l’habitatge, sinó perquè era l’única manera que la Generalitat donés el vist-i-plau a la instal·lació de la multinacional IKEA». La consellera cupaire ha apel·lat a les indicacions del Pla Local d’Habitatge per a reivindicar que abans de fer obra nova es prioritzi la rehabilitació i ha remarcat que el planejament urbanístic a la ciutat «ha de prioritzar el pla de xoc als barris, la revitalització de totes les zones de la ciutat, donar utilitat i vida als edificis públics en desús, així com salvaguardar i ampliar els espais verds».