Més controls que carreteres

Per . Actualitzat el

Aquesta setmana es comença a multar els vehicles que circulin amb excés de velocitat per l’A-7 al seu pas per la ciutat de Tarragona. El Servei Català de Trànsit ha optat per col·locar un radar per tram, un dels pocs que hi ha a Catalunya, per tal d’habituar el conductor a circular a una velocitat moderada i estable quan travessi els 4,1 km d’autovia que separen la zona del Cementiri i l’accés del Centre Comercial les Gavarres. Eugènia Domènech, directora general del Servei Català de Trànsit, m’explicava ara fa dies que la instal·lació d’aquest tipus de radars per trams (que calcula la velocitat mitjana del vehicle entre dos punts) no té una finalitat sancionadora, sinó que pretén reduir la sinistralitat a les carreteres amb un mètode que evita les frenades sobtades davant la presència del radar i que alhora acostuma el conductor a abaixar la marxa en accedir a la zona controlada. Domènech reitera que l’ús d’aquests radars està especialment ideat per a aquells trams on l’excés de velocitat està present en la majoria d’accidents, fet que fins ara s’ha produït a la variant de Tarragona, per la qual passen uns 17 milions de vehicles cada any (uns 48.000 cada dia).
Però la sinistralitat a les carreteres no depèn únicament del comportament de les persones al volant. És cert que l’excés de velocitat, el consum de drogues i alcohol i les distraccions són comportaments de risc que tard o d’hora porten al desastre. Però també s’ha demostrat que l’estat de la xarxa viària (visibilitat, pavimentació, senyalització, amplada i nombre de carrils, accessos, carrils d’acceleració i  capacitat de les vies) també té un paper determinant en les estadístiques de la sinistralitat a les carreteres. A casa nostra, i ara més amb la posada en marxa d’aquest nou radar, estem a l’avantguarda en mètodes de control i de sanció als imprudents. Llàstima que aquesta voluntat de les administracions de vetllar per la seguretat dels usuaris de la xarxa viària de Tarragona no es vegi reflectida també en una qüestió bàsica i primordial: disposar de carreteres dignes i segures, de les quals anem força mancats.