Deu anys de la unitat de cirurgia sense ingrés i oncologia del Complex de Llevant

L’equip de professionals celebra aquest desè aniversari amb més de 46.500 intervencions realitzades

Per . Actualitzat el

L’any 2007, amb la inauguració del Complex de Llevant, es posava en marxa també la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) i hospital de dia d’oncologia de la Xarxa de Santa Tecla. Es consolidava així un procediment d’intervenció quirúrgica –la cirurgia sense ingrés– que a Catalunya es va fer per primera vegada, precisament, a l’hospital de Santa Tecla de Tarragona uns quants anys abans, concretament el dia 6 de juny de 1995. S’encetava també un model assistencial que es va anar estenent a tota la xarxa pública del país i que ha esdevingut un dels pals de paller del sistema sanitari actual. La posada en marxa de la Unitat de CMA autònoma a Llevant significava disposar de quiròfans i zones de recuperació postoperatòria totalment dedicades a pacients ambulatoris, fet que ha comportat un increment important de l’activitat quirúrgica, amb un alt grau de satisfacció tant dels pacients com del personal que hi treballa.

Aquests deu anys de CMA de Llevant són una efemèride que no ha passat per alt al centre assistencial, que ho celebra fent balanç de la seva activitat durant aquesta dècada. Xavier Oliach, director de l’hospital de Santa Tecla, destaca que «en aquests deu anys hem realitzat més de 46.500 intervencions una xifra que es preveu que creixerà en els pròxims anys. «Per això el nostre balanç no pot ser més que positiu. A més, les necessitats i les oportunitats d’aquest tipus de cirurgia ambulatòria estan augmentant».

La CMA permet que el pacient retorni al seu domicili el mateix dia de la intervenció quirúrgica, «amb tots els avantatges que això comporta, tant per al pacient com per al sistema sanitari». Gràcies a les noves tècniques quirúrgiques i anestèsiques, a més, «es poden anar incorporant nous procediments ambulatoris i deixar els hospitals per a cirurgies complexes i postoperatoris més complicats», assegura Oliach.

Grafic-cirurgia_2Any rere any, la unitat de CMA del Complex Sanitari de Llevant ha anat incrementant el nombre d’intervencions quirúrgiques, principalment de cirurgia major. Així, s’ha passat de les 2.675 de l’any 2007 a les més de 6.019 de l’any 2016, fet que consolida la importància que la CMA té dins l’estratègia de la Xarxa.

La doctora Pilar Roca, cap d’anestesiologia de la Xarxa de Santa Tecla, dona fe dels beneficis que aquest tipus de cirurgia aporta tant al pacient com al sistema sanitari i que són «comoditat, benestar i reducció de l’estrès en el pacient, ja que permet gaudir del suport de la família. A més, tot el temps que no es passi ingressat minimitza el risc d’infeccions hospitalàries. D’altra banda, també és un benefici per al sistema sanitari, ja que permet estalviar recursos sanitaris i alliberar llits hospitalaris».

Les intervencions que es poden realitzar en CMA són aquelles considerades de baixa o de moderada intensitat, és a dir, que requereixen cures postoperatòries específiques, però no intensives ni perllongades i que es poden practicar sota qualsevol tipus d’anestèsia. Tot i que els equips de les unitats de CMA són multidisciplinaris, «el paper de l’anestesiòleg és preponderant, ja que és el principal responsable de valorar l’estat físic del pacient i de garantir el bloqueig del dolor», assegura la doctora Roca.

Un equip proper al pacient

Tant en la unitat de CMA com d’oncologia (hospital de dia) l’equip d’infermeria és «una peça fonamental, ja que som les encarregades tant de l’organització com de l’atenció al pacient i el manteniment del quiròfan (neteja, instrumentació, ordre…), sempre en coordinació amb l’equip mèdic», assegura la infermera Lourdes Gort.

A banda de les funcions purament assistencials, l’equip d’infermeria en té una altra que també és fonamental per a la unitat: «som la cara visible i el punt de referència tant per als pacients com per a les seves famílies», assegura Lourdes Gort.

Una idea que comparteixen les seves companyes Lola Zamora i Lídia Martin, ambdues presents a la unitat de CMA des del seu inici, i Laura Asenjo, que fa dos anys que hi treballa. Totes coincideixen a destacar que la seva funció és el tracte integral al pacient: «des de l’acollida, l’ingrés i la història clínica del pacient, passant per la preparació quirúrgica, assistència a quiròfan i reanimació, i acabant en el postquiròfan i l’alta, a més del seguiment telefònic un cop ja estan a casa l’endemà de l’operació», expliquen. Una presència que, més enllà de les necessitats assistencials, té com a missió garantir el millor tracte humà i personal possible.

Teresa Sogués, Rosa M. Molné i Isabel Martín, infermeres de la unitat d’oncologia, també parlen en nom de la resta de companys recordant que en l’atenció als pacients oncològics és «fonamental el paper de la infermera, no tan sols en l’administració dels tractaments sinó com aquella persona que està allí per atendre’ls en tot allò que necessiten, tant a ells com als seus acompanyants».

L’equip de professionals de la Unitat de CMA i Oncologia del CAP Llevant sense excepció celebren aquests deu anys amb una gran sintonia, tant de portes endins com de portes enfora, valorant molt positivament la feina feta així com les expectatives de cara al futur.

Captura-de-pantalla-2017-02-07-a-las-17.59.18