Els dies més freds de l’any i la pobresa energètica

Per . Actualitzat el

Aquests dies de fred siberià no puc treure’m del cap aquelles famílies amb pocs recursos que fan mans i mànigues per arribar a final de mes pagant totes les seves factures. I no  parlem de luxes, com ara el préstec del cotxe o la quota de la Visa, sinó de poder fer front a serveis bàsics, com la llum i l’aigua calenta, que són necessaris per sobreviure a l’hivern.
La pobresa energètica és una realitat a la nostra societat i ningú amb cara i ulls fa res per posar fi a  la implacabilitat de les companyies subministradores de gas i electricitat. Ans al contrari, els rebuts són cada vegada més cars i insostenibles per a les economies domèstiques amb la connivència de les administracions. Entre tots, estan col·laborant perquè aquests mesos d’hivern siguin un autèntic drama per a les famílies més castigades de la nostra societat. Cada vegada és més habitual veure persones grans que viuen soles amb l’únic caliu de la llum d’una espelma o d’una estufa de gas butà. Cada vegada són més les persones, sobretot gent gran, que arriben en ambulància als hospitals com a resultat de condicions de vida indignes en els seus domicilis. I el més trist és que, amb cada nou cas, ens escandalitzem una mica menys. Aviat fins i tot veurem del tot normal que una persona hagi mort de fred a casa seva.
Els mitjans de comunicació, mentrestant, ens entestem a omplir pàgines sobre els col·lapses a les urgències hospitalàries i sobre les deficiències d’un sistema sanitari que, tal com ha quedat demostrat moltes vegades, funciona (especialment gràcies a l’esforç dels seus professionals). És millorable, com tot, però funciona i atén tothom. Al contrari del que fan les companyies elèctriques i les administracions que les auspicien, que només presten servei a aquelles famílies i persones que poden pagar-lo religiosament.