El fred intensifica l’epidèmia de grip

Aquests dies es recomana incrementar la vigilància entre la població de risc, especialment gent gran i malalts crònics

Per . Actualitzat el

La cita amb la grip ha arribat aquesta temporada més aviat que altres anys. Les baixes temperatures dels darrers dies de desembre van fer avançar l’entrada en fase epidèmica, un fet que generalment es produeix cap a finals de gener o inicis de febrer. Com cada any, també, les autoritats sanitàries avisen dels riscos d’aquesta malaltia a la població i des de ja en fa uns quants realitzen un seguiment de la seva incidència mitjançant el Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya. A  hores d’ara l’activitat gripal epidèmica a Catalunya continua augmentant i els indicadors de morbiditat indiquen que ha passat d’un nivell d’intensitat d’activitat baix a un nivell moderat, que tendirà a incrementar-se en els pròxims dies. Així, durant la setmana del 2 al 8 de gener, els casos de grip van augmentar fins arribar als 343,96 per 100.000 habitants. Aquesta taxa es correspon amb l’increment esperat per aquesta setmana i està, per tercera setmana consecutiva, per sobre del llindar epidèmic establert enguany, en 110,7 casos.

Però, què significa que la grip entra en fase d’epidèmia? Segons la doctora Sílvia Flores, cap d’Urgències de l’Hospital de Santa Tecla, «una epidèmia vol dir que una malaltia afecta un gran nombre de persones a un mateix lloc. El llindar epidèmic és la xifra en què es considera que una malaltia en concret arriba a epidèmia. Aquesta xifra varia cada any. Enguany, des del Gencat es xifra el llindar en 110,7 casos per 100.000 habitants, superat àmpliament des de finals de desembre, i que en aquest moment és de 343,96 casos  per cada 100.000 habitants».

Tal com explica la facultativa, les baixes temperatures fan que el virus es propagui i aquest any, a més, això ha coincidit amb la tornada a l’escola i a la feina després de les vacances de Nadal, cosa que ha afavorit els contagis entre persones. El doctor Sarrà, cap d’Urgències de l’Hospital del Vendrell  assenyala que «pensem que el nombre de casos pot augmentar després d’aquest retorn a la normalitat, ja que la grip té un període d’incubació de set o vuit dies». A banda d’això, l’avís per baixes temperatures encara pot agreujar més la situació.

Per què cada any parlem de la grip i de la seva incidència? Perquè el virus de la grip canvia cada any  i, fins i tot, pot mutar en el mateix any. Per aquest motiu les nostres defenses «permeten» que puguem passar la grip cada temporada. Tot i això, si la mutació és petita, el nostre sistema immunitari sol lluitar més eficientment contra el virus i fer que el quadre sigui lleu o inexistent. Enguany, la mutació del virus ha sigut major que altres anys i això ha provocat que afecti un nombre més alt de persones i amb més intensitat. També sembla que alguna de les soques emprada per a la vacuna que s’usa en persones de risc ha mutat durant l’any, cosa que ha provocat que la vacuna no sigui del tot eficient. El doctor Sarrà també afirma que aquest any s’està notant una afectació important en persones molt grans.

La grip a Tarragona i al Vendrell

A la província de Tarragona, el procés gripal és equiparable a la resta de Catalunya i ens movem en xifres molt semblants a la resta de Catalunya, tot i que la Catalunya central i nord-occidental semblen tenir més casos que nosaltres. L’activitat a urgències als hospitals de Santa Tecla i el Vendrell s’ha incrementat considerablement aquests dies, però sempre dins d’uns paràmetres de control i normalitat, tal com comenten els dos responsables. «Hem notat especialment un increment de pacients amb patologia greu», afirma la doctora Flores, «així, el nombre de pacients ingressats a medicina interna dobla la xifra habitual des que vam començar el període gripal. Tot i això,  la població amb patologia banal no ha col·lapsat el nostre servei, suposem que seguint les recomanacions donades». En el mateix sentit es pronuncia el doctor Sarrà,  «tot està funcionant amb normalitat, i l’únic fet destacable és un augment de les entrades d’ambulàncies, que poden generar alguna complicació». Tot i això, la situació és imprevisible i «pot variar en qualsevol moment i per això cal estar atents».

També a l’Hospital Joan XXIII, durant la setmana de Reis es van registrar entre 270 i 280 urgències diàries i per fer front a l’emergència, el centre ha obert mitja planta de la zona no reformada de l’hospital, amb una dotzena de llits, i ha habilitat altres vuit d’observació en les noves instal·lacions del servei d’urgències, especialment per a pacients afectats per la grip i les seves complicacions més comunes, com pneumònies o bronquitis.

A urgències, els casos complicats

Els dos responsables d’urgències recorden que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària. Així doncs, quan comencen els símptomes, sol ser suficient amb una correcta hidratació i la presa d’antitèrmics o de preparats antigripals. Quan apareixen complicacions o dubtes,  cal adreçar-se al centre d’atenció primària perquè ens facin una valoració mèdica i per evitar col·lapses, ja que els serveis d’urgències hospitalaris haurien de rebre tan sols les complicacions greus dels processos gripals.

La vacunació, millor mesura de prevenció

La vacunació és la mesura de prevenció fonamental per prevenir aquest virus i les seves complicacions per això cada any Agència de Salut Pública de Catalunya distribueix les vacunes amb l’objectiu de millorar la cobertura de vacunació en persones amb problemes de salut crònics i entre els professionals de la salut. Aquest any, ha distribuït al voltant d’1.200.000 dosis de vacunes, 17.500 de les quals s’han administrat als centres de la Xarxa de Santa Tecla, «una campanya similar a altres anys», tal com assegura la coordinadora d’infermeria del CAP Llevant, Belén Vargas.

Captura de pantalla 2017-01-17 a las 16.52.18Captura de pantalla 2017-01-17 a las 16.52.50