Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, recerca al servei de la ciutadania

Disposa d’un grup d’experts que garanteix la protecció dels participants en tots els experiments de l’àmbit sanitari

Per . Actualitzat el

Els hospitals del nostre entorn no són només espais assistencials per curar  persones. Centres com el Joan XXIII, l’Hospital de Santa Tecla o el Sant Joan de Reus tenen professionals sanitaris que, a banda de la seva feina diària d’atendre pacients, dediquen part del seu temps fora de l’horari laboral a investigar i fer recerca, sempre amb l’objectiu de contribuir a la millora de la salut col·lectiva. A les comarques de Tarragona tota aquesta investigació en l’àmbit sanitari la centralitza l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), ens creat l’any 2005 a partir d’un conveni de col·laboració científica entre l’ICS, la URV, el Grup Sagessa i el Grup Pere Mata i que s’ha anat estenent al conjunt de centres sanitaris del territori i els seus professionals. L’IISPV, a banda d’aportar eines, recursos i d’acompanyar aquells professionals sanitaris que fan investigació, té com a missió garantir que totes les recerques realitzades al territori, sobretot aquelles que requereixen la participació de pacients voluntaris, es facin d’una manera ètica, segura i respectant al màxim els drets dels pacients. És per això que l’institut disposa d’un Comitè d’Ètica i Investigació Clínica, que recentment ha unificat en un els dos que existien als hospitals universitaris Joan XXIII i a Sant Joan de Reus, per validar i garantir que les investigacions que es fan a casa nostra tinguin sentit (que acabin servint per alguna cosa) i es facin d’acord amb el marc regulatori internacional.

La fusió dels dos comitès ètics de Joan XXIII i Sant Joan de Reus es va formalitzar l’estiu de 2016 i té com a responsable la doctora Maria Teresa Auguet, investigadora i presidenta d’aquest unificat Comitè Ètic de l’IISPV. «Amb aquest nou comitè, que es reuneix un cop al mes, avaluem de manera centralitzada els treballs de recerca i assajos clínics que es realitzen a tots els centres sanitaris de les  comarques de Tarragona. Avaluem que estiguin ben fets des del punt de vista metodològic, ètic i legal. Hem de garantir que el pacient o el voluntari sa que es presta a formar part d’un estudi tingui els drets garantits i no es vegi perjudicat en res. Som un òrgan de garantia i assessorament perquè els estudis es facin bé o, directament, no es facin en cas que no siguin procedents. També fem seguiment dels estudis que estan en curs».

Segons la doctora Auguet, «hi ha recerques que són impulsades directament per professionals, però aquestes iniciatives depenen força de les facilitats que ofereix cada centre. Això es dóna més als hospitals universitaris. Però, sobretot, els estudis són impulsats per la indústria farmacèutica. Són els coneguts com a assajos clínics amb medicaments. També hi ha estudis de seguiment impulsats directament per l’administració». Auguet assegura que a Tarragona «hi ha grups de recerca potents que ajuden que la medicina avanci a casa nostra. Pel nostre comitè passen cada mes una quinzena d’estudis».