Incertesa

Per . Actualitzat el

Comencem un nou any i, tot i que el 2016 es va tancar amb les millors xifres d’atur des de l’esclat de la crisi, el 2017 es presenta amb molts interrogants i moltes incerteses per als tarragonins i tarragonines. La primera, i potser la més important, fa referència al futur polític de Catalunya, nació que teòricament hauria de fer el pas definitiu cap a l’autodeterminació abans d’aquesta tardor amb la celebració d’un referèndum vinculant, ja sigui consensuat amb l’Estat o no. El camí cap a la consulta estarà ple d’obstacles, polítics i legals, que fan que a hores d’ara ningú no sàpiga com acabarà tot plegat. És per això que en aquest número de NotíciesTGN hem parlat amb els diputats que ens representen al Parlament de Catalunya, tant amb els que estan a favor del procés com amb els contraris, sense que cap d’ells ens hagi donat una resposta definitiva amb el pronòstic d’allò que realment passarà en els pròxims mesos i, encara més important, les conseqüències que pot tenir en el dia a dia de les persones.

Una altra de les incerteses, també circumscrita a l’àmbit polític, té a veure amb l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Conèixer amb quins recursos econòmics es treballarà aquest any és cabdal per al sistema sanitari, per al sistema educatiu, per als serveis socials i per al conjunt de serveis bàsics que l’administració ha de garantir a la ciutadania. A més, projectes de futur claus per al territori, com ara el futur nou hospital Joan XXIII, depenen en bona mesura de la concreció de partides pressupostàries per escrit amb una certa continuïtat. Si no hi ha pressupost, no hi ha full de ruta i, per tant, ens veuríem abocats a unes noves eleccions a la Generalitat, fins i tot abans que el procés sobiranista ho requerís. I sant tornem-hi.

En clau més territorial, hi ha molta incertesa també al voltant dels Jocs Mediterranis, ajornats fins a l’any 2018 sense que de moment hagi transcendit quin és el full de ruta marcat per l’organització si volen que l’esdeveniment sigui un èxit 12 mesos més tard del previst inicialment. En aquest escenari, cal continuar confiant en les forces vives del territori, la seva gent, les seves empreses i la seva emprenedoria, tot esperant que aquest 2017 sigui, malgrat la incertesa, millor que l’any anterior.