Reus amaga Tarragona

Per . Actualitzat el

El turisme és, no cal dir-ho, un sector força delicat. La promoció del territori ha de ser consensuada amb les diferents administracions i iniciativa privada, per no acabar sent un estrepitós fracàs. És una àrea on no s’hi val a badar. Una relliscada pot engegar tot en orris. I en la promoció del territori hi ha d’haver, necessàriament, altura de mires i evitar provincianismes barats i incidir exclusivament en el nostre melic. El turisme ha de ser un projecte global, inclusiu i engrescador. I quan dic global em refereixo al fet que el pla estratègic turístic ha de ser un trencaclosques, on la iniciativa privada i l’administració aportin les seves idees. No podem permetre que la gallina dels ous d’or de la nostra economia s’alimenti amb  pedaços que només representaran una despesa per a l’erari públic, sense resultats evidents i satisfactoris.

L’altre dia, un lector ens va fer arribar una foto (si més no curiosa), on es podia observar que a l’Aeroport de Reus hi ha un cartell, just al costat de la cafeteria, que convida els turistes a conèixer la capital del Baix camp i els «seus voltants». El cartell promocional destaca 10 punts d’interès turístic, destacant (amb fotografia inclosa) el poble de Siurana. Però de Tarragona, ni una sola paraula. És com si Tarragona no existís o no formés part dels «voltants» de Reus. Vaig anar a l’aeroport a comprovar aquest disbarat i intentar saber qui l’havia penjat. Esbrinar si es tractava d’una iniciativa privada o pública guanyava, més que mai, importància. Resulta que el cartell és el «decorat» d’una de les parets de la cafeteria, el qual es fa visible a l’entrada de la terminal de sortides. No hi ha res a dir contra l’empresari ni sobre la seva iniciativa promocional de Reus i «els seus voltants». El que no es pot acceptar és que la direcció de l’Aeroport, els diferents patronats de Turisme (ja sigui de la Diputació de Reus o de Tarragona) permetin, amb la seva desídia, una campanya que perjudica clarament Tarragona. Aquest és un símptoma que alguna cosa s’està fent malament des de l’administració. Els que ens visiten desconeixen si es tracta d’una campanya oficial o privada. Vull pensar que al darrere d’aquest cartell no està l’eterna guerra absurda entre Reus i Tarragona, però és lamentable que hi continuï penjat provocant confusió i allunyant potencials turistes de la Ciutat Patrimoni de la Humanitat. Els responsables de la promoció turística del nostre territori no haurien de permetre, sota cap concepte, que cap eslògan o campanya publicitària perjudiqui o menystingui un destí turístic. On està el factor inclusiu? No em serveix l’excusa que es tracta d’una iniciativa privada. Està en un lloc públic, serveix de reclam informatiu i presta a confusions. Està fet amb mala bava. Ignora que Tarragona també és «voltants» de Reus, encara que alguns ganxets no ho suportin. La direcció de l’aeroport i l’administració hauran de controlar i evitar que aquests episodis se succeeixin. Aquest cartell posa en evidència que els qui haurien de vetllar per la promoció del territori no fan bé la seva feina. Digui el que digui i es posin com es posin. Això no passaria a Girona a o Lleida. Allà es prenen les coses més seriosament i saben que el que beneficia un, pot contribuir positivament a la resta. No és bonic ni aconsellable que un cartell promocional –exhibit a l’aeroport de la província– negui l’existència de Tarragona, dels seus monuments i del seu patrimoni. Amb episodis com aquests és impossible que, algun dia, es pugui vendre Tarragona i Reus en un sol pack turístic. L’altura de mires és fonamental l’hora de vendre’ns i presentar-nos a l’exterior. Tarragona, ja sigui des del patronat municipal o de la Diputació –han de fer tot el possible perquè cap cartell la menyspreï i que la descol·loqui del mapa, perquè només serem forts i potents si recordem i potenciem els nostres «voltants» sense perjudicis. L’èxit del turisme demana sumar o no amputar o amagar. A veure si els responsables turístics es posen les piles i estan per allò que, realment, han d’estar.

reus