El Gaià, un paradís al costat de Tarragona

De la mà de Repsol i dels ecologistes, l’entorn de l’embassament del Gaià comença a recuperar la seva biodiversitat

Per . Actualitzat el

El curs del riu Gaià a la comarca del Tarragonès és un dels pocs indrets verges que queden a tot el front marítim català. Un privilegi per als habitants de les nostres comarques, que tenen a tocar un autèntic reducte de bosc mediterrani que, miraculosament, ha pogut escapar de les urpes de l’especulació urbanística de les darreres dècades. Després de caure en l’oblit durant anys, des dels 70 amb la construcció de l’embassament i la presa del Catllar per garantir el subministrament d’aigua a les químiques, alguns grups ecologistes, amb el suport econòmic i moral de Repsol, han iniciat un ambiciós programa per recuperar la biodiversitat original de la zona i per garantir la preservació de l’entorn del riu per a les futures generacions.

Aquestes festes de Nadal animo els lectors de Notíciestgn a endinsar-se dins la zona del Gaià i descobrir la natura mediterrània en tota la seva esplendor. Al voltant del riu i de l’embassament –als termes del Catllar, Renau i Vespella–, s’oculta un paradís desconegut per a la majoria de tarragonins que, sense dubte, cal visitar. Caminar per aquests racons, plens de boscos, camins, fauna i flora, és una autèntica teràpia per als sentits. I tot a cinc minuts de casa.

Ara fa uns cinc anys, entitats ecologistes com Aurora van obrir els ulls a Repsol, propietària d’unes 500 hectàrees de terreny a l’entorn de l’embassament del Gaià i la seva presa, i es va decidir actuar, de la mà de la consultoria ambiental Limonium, per identificar els punts forts i les oportunitats en l’àmbit de la biodiversitat de la zona, així com les problemàtiques existents i les actuacions més necessàries.

La primera decisió va ser establir un cabal d’aigua mínim ecològic al Gaià més avall de l’embassament per garantir la biodiversitat en el tram final del riu. Després de l’estudi a càrrec de Limonium, entre 2015 i 2016 Respol i Aurora, juntament amb voluntaris de la fundació de la companyia petroquímica, ja han fet actuacions adreçades a  afavorir la biodiversitat autòctona de la zona. S’ha procedit a netejar el bosc per prevenir incendis, s’estan recuperant cultius tradicionals per afavorir l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, s’han catalogat les diferents espècies de papallones que hi ha a la zona, s’han col·locat zones de nidificació per a les aus i caixes-refugis per a quiròpters (ratpanats). En el període 2015-2017 Repsol haurà destinat prop de 100.000 euros a totes aquestes actuacions.