Torredembarra torna un segle enrere

Un vídeo documental mostra com es vivia a la franja litoral del municipi entre els anys 20 i 40 del segle passat

Per . Actualitzat el

El pròxim dissabte 17 de desembre de 2016 a les 19,30 hores, al Pati del Castell de Torredembarra, es presentarà el documental ‘Baix a Mar. Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40 del segle XX’. Amb guió i direcció de Maria Roig, ha estat produït per l’Arxiu Municipal de Torredembarra amb la col·laboració de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili.

El film, d’una durada de 30 minuts, està elaborat a partir d’unes pel·lícules cedides per les germanes Alcina, que les van trobar a les golfes de Cal Xon, la casa de les seves tietes Cisqueta i Rosalia Figuerola, on s’allotjava la família Tizón de Barcelona en les seves estades a Baix a Mar; ells mateixos els les van regalar com a mostra d’amistat.

El senyor Manolo Tizón i la seva esposa, Marguerite Duclaud, van ser uns dels primers estiuejants de la platja de Torredembarra. Van venir amb una càmera domèstica i van filmar en 9,5 mm, tant les seves vacances com escenes de la vida pescadora, així com un fet tan poc usual com l’arribada de la tripulació d’un vaixell de totxanes embarrancat davant la costa torrenca.

La major part de les pel·lícules es troben sense data però les investigacions realitzades han permès d’acotar el període temporal entre els darrers cinc anys de la dècada dels vint i els primers de la dels 40 del segle passat.

Es tracta de les filmacions més antigues de tot el litoral tarragoní, a les quals el pas del temps ha convertit en una veritable joia documental i aquell regal particular ha esdevingut un regal col·lectiu que ben aviat tothom podrà veure.

L’entrada és gratuïta i en acabar l’acte es vendrà el DVD a un preu de 10 €, posteriorment es podrà adquirir a l’Arxiu Municipal de Torredembarra.