El nou CAP del Vendrell a la zona del Botafoc tindrà centre d’hemodiàlisi

El nou equipament, dissenyat i gestionat per la Xarxa de Santa Tecla, estarà operatiu l’estiu de 2018

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament del Vendrell i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla van presentar conjuntament la setmana passada el projecte del futur CAP del Vendrell a la zona del Botafoc, un equipament que començarà a construir-se a principis de 2017 i que podria estar operatiu en el termini aproximat de 18 mesos. El nou centre assistencial, que ajudarà a descongestionar el CAP actual, solucionarà també la manca d’un centre d’hemodiàlisi a la capital del Baix Penedès i evitarà el desplaçament d’un important nombre de pacients fins a Tarragona per rebre tractament.

Després d’haver finalitzat el procés de disseny, que ha estat complex, i d’haver-se aprovat el pressupost de la Regió Sanitària de Tarragona, està previst que en un termini breu es faci la licitació de l’obra per poder iniciar-la a final del pròxim mes de gener. Amb un pressupost d’uns 3 milions d’euros, la previsió del termini d’execució és d’uns divuit mesos.

A la zona del Botafoc, al solar que queda per sobre de l’escola Teresina Martorell, es construirà un edifici de dues plantes. La planta superior, de 1.279,35 metres quadrats, serà el Centre d’Atenció Primària, amb divuit consultes, tres boxs d’extraccions i una aula d’educació sanitària. I la planta inferior acollirà un centre d’hemodiàlisi, amb una superfície de 744,25 metres quadrats, que podrà donar atenció a vuitanta pacients. Es calcula que a la zona hi ha menys de cinquanta persones que necessiten aquest servei sanitari, els quals en aquests moments s’han de desplaçar a Tarragona.

El gerent de la Xarxa de Santa Tecla Sanitària i Social, Joan Maria Adserà, explica que amb aquest nou equipament de salut es donarà resposta a dues necessitats importants: descongestionar el CAP actual –algunes de les funcionalitats del qual ara es podran replantejar– i oferir el servei d’hemodiàlisi. Sobre aquesta unitat, Adserà va explicar que «fa molts anys que es parla de posar-ne una al Vendrell, però és ara quan es compleixen els condicionants per tenir-ne una que pot atendre un important volum de pacients».

El regidor de Salut de l’Ajuntament del Vendrell, que en una reunió prèvia a la roda de premsa havia convocat els membres de la Comissió de Salut per donar-los a conèixer el projecte de construcció del CAP del Botafoc, va agrair a la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla que hagi donat prioritat a aquesta obra. L’alcalde, Martí Carnicer, destaca el fet que el Vendrell estigui dins de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, «ja que podrem gaudir d’aquest nou equipament sanitari uns tres o quatre anys abans que si s’hagués de fer directament a través dels pressupostos de la Generalitat».