Com sé si estic patint un ictus?

El Dr. Joan Durà, neuròleg de la Xarxa de Santa Tecla a l’Hospital del Vendrell, ens ho explica

Per . Actualitzat el

El Dr. Joan Durà, neuròleg de la Xarxa de Santa Tecla a l’Hospital del Vendrell, creu que l’elecció de l’ictus com a tema per a la Marató de TV3 és molt adient. «L’ictus té molta incidència i un impacte brutal en la salut de les persones. De fet, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. I aquells que sobreviuen, gairebé sempre arrosseguen seqüeles importants. Els ictus són també la primera causa de discapacitat. Podem dir que una de cada sis persones en patirà algun al llarg de la seva vida». El doctor Durà recorda que «els principals factors de risc són l’edat, el tabac, l’alcohol, el sedentarisme i malalties com la diabetis, la hipertensió i el colesterol. És per això que la millor manera de prevenir-los és portar un estil de vida saludable». El neuròleg recorda que, per tal de reduir al màxim la virulència de les seqüeles que pot provocar un ictus cerebral, és molt important poder iniciar el tractament en les primeres 8 hores d’haver-lo sofert. «Per això és clau sensibilitzar la població sobre la malaltia per tal que coneguin els símptomes i vagin ràpidament al metge o truquin a una ambulància davant de qualsevol sospita».
Els principals símptomes per pensar que es pot estar patint un ictus cerebral són: trastorns en la mobilitat d’extremitats o en la meitat del cos; dificultats per parlar i fins i tot per entendre una conversa; i, en alguns casos, afectació visual parcial o total. El doctor Durà adverteix que «en un 98% dels casos, l’ictus és indolor i a més és freqüent que la persona que l’està patint no sigui conscient dels símptomes i, en canvi, sí que siguin perceptibles per a tercers». És per això que el neuròleg de la Xarxa de Santa Tecla recomana anar ràpidament al centre sanitari de referència o trucar al 112 per decidir si s’activa el Codi Ictus, que dóna alta prioritat a l’atenció en les primeres hores de l’episodi per aprofitar els nous tractaments trombolítics que permetin desfer el coàgul que deixa part del cervell sense reg sanguini.