S’ha acabat la crisi?

L’economia provincial no millora al ritme de la catalana ni de l’espanyola, segons el darrer Informe de conjuntura econòmica de la URV

Per . Actualitzat el

Les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre sembla que no aixequen el cap. Els anys de teòrica recuperació econòmica van passant, però les xifres no són tan optimistes com les d’altres territoris catalans. Si bé la província mostra signes de recuperació, ho fa de manera lenta i contradictòria, és a dir, acompanyada de davallades en sectors tan importants per al territori com el comerç exterior. El pal de paller de l’Informe de conjuntura econòmica de la Càtedra Innovació Empresa de la URV, però, és l’ocupació. El document presentat a la Cambra de Comerç de Tarragona  posa de manifest  que «l’ocupació no ha millorat, al contrari del que ha succeït en els conjunts català i espanyol. Tot i això, l’atur ha disminuït, en bona part per causa del descens dels actius. El fet que el nombre d’aturats hagi disminuït en 13.000 persones en dades interanuals i el d’actius en 15.000 comporta una disminució «fantasma» de la taxa d’atur, ja que en realitat disminueix la taxa d’activitat». Aquest handicap, afegit a les altres dades de l’activitat econòmica del territori, «no indica perspectives de millora immediata», segons, Joaquim Margalef, del GRIT URV que ha elaborat l’estudi.

Agustí Segarra, de la Càtedra Innovació i Empresa URV, apunta que «fa dos anys, les diferències entre les taxes d’atur de Catalunya i Tarragona era de tres punts, però passats tres anys, tot i que l’atur ha baixat, ens hem distanciat de la catalana quatre punts per sota. No és que no hàgim convergit cap a la taxa d’atur catalana sinó que hem divergit». En aquest sentit, Segarra apunta que l’objectiu del territori ha de ser apropar-se a les xifres catalanes d’ocupació i, sobretot, no distanciar-se.
L’informe posa de manifest que el mercat de treball de la zona està bastant estancat i no troba el dinamisme d’altres llocs. Segarra alerta que els motors de les indústries química i turística no ens han de fer oblidar altres sectors estratègics com la logística i l’automoció, que tenen una capacitat de crear llocs de treball molt elevada.
Un exemple d’això és que, tot i que el turisme registra un increment important del nombre de visitants i de pernoctacions en comparació amb l’exercici anterior, «la creació d’ocupació no es correspon amb aquesta millora», segons Margalef.

És molt aclaridor, també, veure que les empreses amb menys de cinc treballadors, les majoritàries al territori, «mostren reserves a l’hora de contractar personal». En canvi, els assalariats augmenten en les companyies de més de cinc treballadors. La gran majoria d’aquestes empreses estan localitzades a les comarques centrals del Camp de Tarragona, on, per aquest motiu, l’ocupació augmenta proporcionalment molt més que a la resta del territori.

cambra-conjuntura-2016

Millora la construcció al Baix Penedès

En termes de construcció d’habitatge, en canvi, són les dues principals comarques del Camp de Tarragona les que perden dinamisme mentre que el Baix Ebre, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Montsià registren xifres d’activitat elevades durant el primer semestre de l’any. Concretament, el Baix Penedès es perfila com la comarca que millors dades de construcció d’habitatges acumula enguany, amb gairebé 310 habitatges començats a construir per cada 100 acabats. El Tarragonès, per exemple, se situa en 89 habitatges començats per cada 100 enllestits.

Punxa el comerç exterior

El comerç exterior tampoc surt molt ben parat. Si bé els dos primers mesos de l’any van donar peu a l’optimisme amb un creixement de les exportacions respecte al 2015, a partir del març i fins a l’agost (període màxim contemplat per l’informe), les variacions són cada mes a la baixa. Així, els primers vuit mesos de l’any tanquen amb un 3,41% menys d’exportacions que el setembre de 2015. Les importacions també baixen respecte a l’any passat en un 6,96%. «La causa és, en bona part, l’especialització —en pocs països i productes— d’aquest comerç», apunta Margalef. Aquestes dades difereixen de les del conjunt català, on s’han incrementat tant les exportacions com les importacions, i impliquen una pèrdua de pes en aquest àmbit de la zona al conjunt de Catalunya.

Balanç de les cambres

«Globalment, els indicadors de l’activitat productiva no mostren indicis de consolidació, ja que són contradictoris. Mentre que el turisme registra dades positives, la construcció mostra una estabilitat a la baixa i el valor de les exportacions i importacions de la zona disminueix. Tot emmarcat en una situació en què costa molt crear ocupació», conclou Margalef.

Les cambres de Tarragona, Reus, Valls i Tortosa han rebut amb cert pessimisme el resultat de l’informe i han aprofitat l’acte de presentació del document dut a terme a la seu de Tarragona per fer balanç territorial d’un trimestre desigual depenent del sector.

Josep Sardà, de la Cambra de Reus, ha fet palesa que la contradicció de l’estudi també està en les expectatives contrastades dels empresaris: «a curt termini, els empresaris pensen que el mes que ve serà igual que l’anterior però, quan els preguntes a un any vista, hi ha confiança a llarg termini».

Rafael Castells, de la Cambra de Valls, destaca que les exportacions van a bon ritme a l’Alt Camp però el comerç al detall no acaba d’arrencar. En el sector agrari, les notícies també són bones en general, tot i la mala campanya de l’oli i, ara, resten  a l’expectativa de la temporada de calçots. «La indústria belluga i això és positiu per la zona», conclou Castells.

Francesc Minguell, de la Cambra de Tortosa, ha anunciat un creixement en tots els sectors, fins i tot, el de la construcció. També s’ha congratulat per la bona campanya de l’oli d’oliva però ha lamentat el canvi de regulació europea en l’àmbit de l’exportació de cítrics sud-africans. El vistiplau del Parlament Europeu perquè arribin cítrics de Sud-àfrica al vell continent quan aquí és temporada ha perjudicat molt les exportacions dels agricultors de l’Ebre, denuncia Minguell.

El president de la Cambra de Tarragona ha lamentat la situació del territori i ha emplaçat a esperar les dades del pròxim informe que es durà a terme a la Cambra de Valls l’any vinent i que inclourà el balanç anual.

 

grafic