L’Associació d’Apartaments Turístics demana mà dura contra els establiments il·legals

Lamenten que prop de la meitat dels allotjaments d’aquest tipus no estiguin registrats

Per . Actualitzat el

Es calcula que Tarragona té uns 600 apartaments turístics en actiu. D’aquests, només la meitat estan registrats. Els empresaris del sector lamenten que no es posi fre a aquest tipus d’il·legalitat. «És competència deslleial: no duen a terme el registre de viatgers, no liquiden la taxa, no paguen IVA…», explica el president de l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Joan Calvet, que remarca que «els clients també ho noten perquè els que estem registrats tenim un servei de recepció i un telèfon d’emergència les 24 hores, que alhora serveix per si els veïns tenen queixes dels hostes, per avisar-nos i nosaltres anem a dir-li que pari».

En aquest sentit, Calvet veu amb bons ulls la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona de multar les plataformes Airbnb i Homeaway amb 60.000 euros cadascuna per anunciar pisos turístics il·legals. «Les administracions tenen eines per evitar aquesta competència deslleial», explica el president de l’entitat turística, recordant que el cens de la Generalitat calcula que del 100% d’apartaments turístics actius, només un 55% estan registrats.

En l’àmbit de Tarragona ciutat, el Grupo Rosell ofereix més de 70 apartaments durant tot l’any sota el nom Tarragona Suites. «Tarragona és una ciutat de 365 dies a l’any», explica el president del Grupo Rosell, Íñigo Rosell. Mentre està obert PortAventura, l’ocupació dels apartaments de Tarragona Suites ronda el 90%. Malgrat tot, l’empresari tarragoní alerta que «fan falta activitats per atreure els turistes, sobretot quan tanca PortAventura».

Calvet remarca que la capital té un turisme molt divers: «a més de ser cultural també és de platja, perquè tenim unes platges increïbles. I a prop tenim PortAventura, FerrariLand, el Priorat…». «Tarragona té un potencial increïble que l’hauria de fer estar al nivell de ciutats com Bilbao. Tenim tot el que vulguis i més però no ho sabem explotar», lamenta Rosell, que explica que fan «molta feina de buscar gent i oferir-los atractius perquè vinguin». «Quan tens els turistes aquí els has de cuidar. Ja no demanem que l’Ajuntament faci més coses durant tot l’any, en tenim prou que ens les deixi fer a nosaltres», diu l’Íñigo, posant com a exemple una ruta turística per la Part Alta que diu que l’Ajuntament ha limitat a només tres sessions.

Un turista que viu la ciutat

Els turistes d’apartament han estat molt estigmatitzats a causa de les notícies que arriben de Barcelona. En aquest sentit, Íñigo recorda que «Tarragona hi ve un perfil molt diferent, més familiar, interessat en la cultura i el patrimoni» i que les queixes dels veïns són mínimes.

Ambdós coincideixen que un turista d’apartament distribueix molt més la despesa que no pas un d’hotel: «els apartaments porten un tipus de client que està més obert a viure la ciutat que els d’altres allotjaments turístics que ho donen tot fet», diu Calvet. Segons l’Íñigo, «la gent que ve a aquí a Tarragona, només arribar, omplen la nevera però després acaben anant de restaurant».

Els clients dels apartaments turístics són molt variats, però els més habituals són les famílies que, de vegades, no caben als hotels. «A Tarragona li fan falta encara més apartaments turístics», rebla Rosell.