Diàleg, de veritat?

Per . Actualitzat el

Amb diplomàcia, voluntat de diàleg i lluny d’interessos partidistes. Aquests són els ingredients que el nou delegat del govern espanyol a Catalunya considera necessaris per solucionar el conflicte institucional entre Espanya i Catalunya. Enric Millo es presenta com un home dialogant i amb voluntat d’atendre les preocupacions dels catalans, sense oblidar que si li va bé a Espanya, òbviament, li anirà bé al poble català. M’agrada aquest canvi de posició del govern espanyol. Llàstima que arriba tard. El govern de Rajoy, per tossuderia o per arrogància, ha fugit del diàleg i ha ignorat i menystingut, en el darrer mandat, les inquietuds d’un important nombre de catalans i catalanes. De ben segur que, ara per ara, la independència no és el tema que més preocupa la ciutadania, però és una qüestió que està a l’ordre del dia i, per tant, cal saber afrontar-la. El missatge del nou representant del govern d’Espanya a Catalunya és força positiu, però no pot ser només un compendi de paraules o de voluntat política. S’ha de convertir en fets i aquests fets en solucions. Espero i desitjo que la prepotència de l’anterior mandat de Rajoy sigui enterrada i passi a la història com allò que no s’ha de fer en política quan es governa. Enric Millo coneix a la perfecció la voluntat i el desig de molts catalans i confio que s’esforçarà perquè Rajoy, que avui governa en minoria, intenti dialogar i escoltar la seva voluntat. Potser no tot passa per la qüestió econòmica i fiscal i no tot es resol amb inversions. El diàleg és fonamental i saber escoltar és imprescindible. No és bo amagar-se darrere del plasma. És millor donar la cara i evitar la confrontació. Esperem que les paraules de Millo, que arriben tard, serveixin per conduir-nos al camí del diàleg. Perquè, tal com diu el nou delegat: «parlant la gent s’entén». Només cal saber què es vol realment i buscar l’equilibri. La llei no pot ser excusa per a res. El planeta gira, la llei es modifica i la política ha d’estar al servei de la població. Rajoy i el PP no poden continuar pensant que Catalunya els fa nosa. Així no anem enlloc. El diàleg seriós, honest i resolutiu és una opció més encertada. Sens dubte…