Acreditació amb excel·lència per a l’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla

Les sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) gestionades per la institució al Tarragonès i el Baix Penedès recullen l’acreditació

Per . Actualitzat el

Una nodrida representació de l’equip d’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla va recollir la setmana passada, de mans del conseller de Salut, els certificats de la Generalitat que acrediten l’excel·lència de les sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) gestionades per la institució a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès. Es tracta de les ABS del Vendrell, Calafell i l’Arboç (Baix Penedès) i les de Torredembarra, Tarragona Llevant i Vila-seca (Tarragonès), des de les quals els professionals de la Xarxa de Santa Tecla presten atenció sanitària de primer nivell a la població del territori.

Les sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de la Xarxa de Santa Tecla tenen una puntuació global del 98,3% (sobre 100%), el resultat més alt de tots els serveis de primària auditats pel Departament de Salut en el conjunt de Catalunya durant el període 2014-2016, resultats que l’administració va fer públics l’estiu passat. L’auditoria, en la qual es verifica el compliment de 347 paràmetres marcats per l’administració, alguns orientats a processos i uns altres a resultats, consisteix en una revisió exhaustiva de documents (protocols i procediments) assistencials i administratius, així com en comprovacions in situ de les estructures i equipaments dels centres assistencials.

Per poder-se acreditar, cada equip realitza primer una autoavaluació del seu servei i, més tard, se sotmet a una auditoria externa que duu a terme el mateix Departament de Salut. Aquest tipus d’acreditacions són habituals als hospitals públics, però fins ara no s’havien aplicat mai a la xarxa d’atenció primària. El model d’acreditació a Catalunya es basa en l’orientació a la satisfacció dels ciutadans, dels professionals de les organitzacions sanitàries i en una avaluació dels serveis assistencials. El fet d’haver superat aquesta auditoria comporta l’acreditació per als pròxims quatre anys per a l’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla.

La doctora Marta Ruiz, directora mèdica d’Atenció Primària de la Xarxa de Santa Tecla, destaca que «l’excel·lent resultat en aquesta primera acreditació ha estat possible gràcies a l’esforç de tots els professionals i especialment a la implicació dels equips directius i dels equips de qualitat de les 6 ABS, que han estat metòdics durant tot el procés i dirigits de manera impecable per l’Àrea de Qualitat». Sílvia Ferrer, directora d’Infermeria d’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla, diu que «esperàvem obtenir un bon resultat, però no imaginàvem un nivell d’acreditació tan alt. Aquest percentatge del 98,3% en el conjunt de les nostres ABS és un fet excepcional dins de l’atenció primària a Catalunya. N’estem molt orgullosos». Josep Mercadé, director de Gestió del Pacient de la Xarxa de Santa Tecla, afegeix que «l’alta implicació dels equips administratius de l’organització, en la qualitat i en el treball conjunt amb el personal assistencial, ha contribuït de manera decisiva en els bons resultats obtinguts en tots els centres». Segons Marta Peña, directora de Qualitat de la institució tarragonina, «els processos d’acreditació constitueixen una bona oportunitat per detectar punts de millora als nostres centres i per continuar apropant el servei d’atenció sanitària a les necessitats de la població».

L’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla treballa al servei d’una gran àrea demogràfica, Tarragonès i Baix Penedès, amb una població estable de 350.000 persones i amb una important població flotant per l’activitat turística. Realitza unes 850.000 assistències anuals a través d’una xarxa de 30 Centres d’AP (CAP i consultoris), així com 18.000 atencions a domicili cada any.