Oportunitat perduda

Per . Actualitzat el

Aquesta setmana hem sabut que Open Camp, una iniciativa de turisme esportiu que triomfa a l’anella olímpica de Barcelona, és un projecte impulsat per Paco Medina, un empresari de Reus. Crida l’atenció saber que Open Camp es va idear inicialment per fer-se aquí, a la Costa Daurada, concretament al voltant del club de golf Lumine de PortAventura. El mateix empresari diu que tenia la cosa molt avançada amb els gestors del parc i que fins i tot la URV veia Open Camp com l’eina ideal per consolidar l’oferta de turisme familiar en la qual treballa el territori. Tot això es remunta a l’any 2012, just quan es va començar a parlar de BCN World i de Ferrari Land. Segons l’empresari, els seus interlocutors van deixar de mostrar interès i van prioritzar les propostes del grup Veremonte i de l’escuderia italiana, fins al punt que ell mateix va decidir portar la seva idea a l’Ajuntament de Barcelona, al qual ràpidament va convèncer per tirar-la endavant a l’Estadi Olímpic de Montjuïc i al seu entorn. Ara, Open Camp és una realitat que ha creat uns 300 llocs de treball directes i un negoci que, de fet, és el primer parc temàtic del món dedicat a l’esport. En el seu primer any de funcionament, més d’1,2 milions de persones hauran passat per Open Camp, tot generant un impacte econòmic de 65 MEUR per a la capital catalana.

Mentrestant, en els terrenys on inicialment s’havia parlat de l’Open Camp s’inaugurarà Ferrari Land a partir de la primavera de 2017. Un resort que també posarà la Costa Daurada al mapa mundial i que, de ben segur, atraurà milions de visitants any rere any. I qui sap si, amb el desenvolupament urbanístic del CRT, vindran més inversions que ajudin a completar l’atractiu de les nostres comarques. Però vet aquí una pregunta que es fan els inconformistes que encara creuen en les potencialitats de la Costa Daurada: tan difícil era compatibilitzar els dos projectes en un territori que vol convertir-se en la Califòrnia d’Europa? Crec que estem davant d’una oportunitat perduda en benefici de Barcelona. Una més de moltes que, de ben segur, desconeixem.