Situació econòmica dispar entre els principals ajuntaments del territori

Mentre uns arrosseguen deutes milionaris, altres tanquen l’exercici amb romanent

Per . Actualitzat el

Els ajuntaments del territori han aprovat, o estan en procés de fer-ho, els pressupostos de l’any que ve. El 2017, esdevindrà un episodi més d’aquests capítols postcrisi en els quals els consistoris encara arrosseguen les mesures de contenció estatals. Alguns, com el de Tarragona, endeutat amb més de 170 MEUR i amb el llast de l’ajornament dels Jocs Mediterranis i el sobrecost que implicarà, no preveu grans inversions. En canvi, altres com Altafulla, que tanca l’exercici anterior amb romanent, resten a l’espera que el Govern central els permeti gastar-lo i esgoten el temps per aprovar els comptes municipals del pròxim any.
La capital del territori torna a apostar per apujar la partida dels Serveis Socials. «Ens preocupen les persones i volem donar les màximes facilitats als que menys tenen, per això el pressupost creix un 2% que es dedicarà a dotar de més recursos els serveis socials, habitatge, ocupació i impuls a la promoció comercial», explica l’alcalde Ballesteros destacant que «el Fons Social dedicat a pagar el rebut de l’aigua i el clavegueram a les persones amb escassos recursos també puja 15.000 euros».
Les prioritats en el capítol d’inversions seran una partida d’1.300.000 euros per millorar les infraestructures als barris i ciutat, 300.000 euros per millorar els polígons industrials, 300.000 euros per condicionar aules escolars, 200.000 euros pel Pla Especial de la Part Alta i 100.000 pels parcs infantils.

Vila-seca, dèficit zero
En la mateixa línia, el pressupost aprovat el passat divendres pel plenari de Vila-seca prioritza un any més la inserció laboral, la formació i la lluita per l’ocupació. Malgrat tot, existeix una diferència crucial entre ambdós municipis del Tarragonès: «Per a Vila-seca enguany ha estat molt important, ja que hem cancel·lat tot el deute bancari, un fet que ens permet legalment ampliar el marge per a fer inversions al municipi i poder incrementar també els recursos al servei dels ciutadans. Som la primera ciutat catalana de més de 20.000 habitants amb el deute bancari a zero», remarca l’alcalde vila-secà Josep Poblet.
En aquest sentit, el batlle afirma que «tot i que pressupost inicial és de 27,68 milions d’euros, a partir del pròxim mes d’abril creixerà un cop s’incorpori el romanent de tresoreria fruit de la liquidació del pressupost d’enguany. Serà en aquell moment quan també visualitzarem nous projectes fruit del procés de pressupostos participatius que estem realitzant».

Altafulla, amb romanent
Altafulla també tanca l’anterior exercici sense deute i espera el vistiplau estatal per modificar un pressupost que preveu aprovar abans de Nadal i que es marca com a objectius ampliar la plantilla i millorar les condicions de l’actual. «Volem contractar un enginyer, que no en tenim, i, si hi ha possibilitats i l’Estat ens deixa, negociar el conveni per poder incrementar el sou dels treballadors municipals que fa anys que no es toca», explica l’alcalde altafullenc Fèlix Alonso, que admet que «a hores d’ara són més intencions que una altra cosa». «Els diners els tenim però depenem de l’Estat per saber la quantitat de romanent que podrem destinar a inversions com la remodelació del casal la Violeta i el projecte del gimnàs de la Portalada», conclou.

Torredembarra rep l’IVA
L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, explica que «el consistori aprovarà un pressupost de despesa corrent que s’ajustarà al Pla de sanejament financer iniciat per l’actual Govern municipal». El pla preveu una despesa anual de 500.000 euros que enguany, gràcies a la devolució de l’IVA rebuda enguany per valor d’1,6 MEUR, no implicarà demanar cap crèdit. Les inversions aniran destinades a l’arranjament de diverses zones de la ciutat que encara s’han de decidir amb la resta de grups municipals del consistori i que es decidiran a principis d’any.

El Vendrell mira a la UE
El Vendrell encara arrossega un deute 5,5 milions d’euros, tot i que l’ha reduït notablement en els darrers exercicis, i, enguany, apostarà per buscar finançament a la Unió Europea. L’alcalde comenta que «el pressupost del 2017 vindrà marcat sobretot per dos grans projectes relacionats amb convocatòries de fons europeus, com són l’EDUSI per al nucli i el FEDER de Coma-ruga, pendents de si ens són atorgats». En el projecte està previst fer una gran plaça pública en els espais de la plaça dels Germans Trillas, el llac i el Tabaris. També s’hi recull la recuperació de l’edifici de l’antiga piscina del Tabaris per donar-li un ús per als veïns i com a Palau de Fires i Congressos.

Calafell s’ajusta el cinturó
L’Ajuntament de Calafell té un deute menor que el del seu veí del Baix Penedès però el pagament d’una expropiació obligarà el consistori a plantejar un pressupost ajustat a la situació econòmica de l’ens. «Ens condiciona molt el pressupost una expropiació que hem de pagar i, amb interessos, se’n va a 1,6 milions d’euros», admet l’alcalde Ramon Ferré. «En l’àmbit de les inversions, volem apostar per millorar instal·lacions esportives i les escoles i els seus aparcaments», explica el batlle calafellenc.

A la Pobla, atenció social
L’Ajuntament de la Pobla de Mafumet ha aprovat per unanimitat uns pressupostos que, segons l’alcalde Joan Maria Sardà, «es fixen com a prioritat l’atenció social i la congelació dels impostos i taxes».
Entre les inversions previstes destaquen la remodelació i urbanització de diferents indrets del municipi, així com el compliment del 20% dels compromisos electorals que encara no s’ha pogut satisfer.