«El lideratge del Joan XXIII al territori no es discuteix»

Entrevista al director de l’Hospital Universitari Joan XXIII, Albert Pons

Per . Actualitzat el

Albert Pons (60 anys) és des de fa gairebé 5 mesos el director de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, centre que tot just ha encetat els actes de commemoració del seu 50è aniversari. Més enllà de repassar la història del centre de referència de les comarques de Tarragona, parlem amb el seu director sobre els reptes de futur de l’hospital.

Vostè va treballar com a metge al Joan XXIII un parell d’anys durant la dècada dels 80. Com ha evolucionat el centre?
En aquella època l’hospital només constava d’un edifici i de l’escola d’infermeria. Per tant, és un centre que ha crescut en dimensió, en nombre de professionals i en volum d’atenció als malalts. També ha crescut des del punt de vista docent. Fa trenta anys el Joan XXIII ja tenia l’acreditació per a metges residents, però encara no era un centre universitari. Ara ho és i això ha portat també un creixement en l’àmbit de la recerca i també des del punt de vista qualitatiu en l’atenció fins a fer-se referent a les nostres comarques. Ara estem en els 50 anys de vida de l’hospital i és un bon moment de plantejar reptes de futur.

El Joan XXIII ha exercit satisfactòriament el lideratge dins del sistema sanitari tarragoní?
L’hospital ja va néixer amb aquest símbol d’hospital públic i de referència per atendre la població de la província i crec que, de la mà dels seus professionals, ha complert amb escreix. És cert que al territori hi ha altres hospitals que també fan atenció de qualitat, però el Joan XXIII és l’hospital encarregat de centralitzar tots els casos d’alta complexitat perquè disposa dels recursos humans i tècnics per fer-ho. Això és una realitat incontestable. Aquí vull destacar el paper que al llarg d’aquests 50 anys han tingut els professionals de Joan XXIII. El lideratge de l’hospital no és fruit d’un edifici i de quatre parets, sinó de la feina diària de moltes persones durant aquestes cinc dècades. Gràcies a tots ells l’hospital està on està i té un futur per endavant.

I quin és aquest futur?
Estem en un moment òptim perquè fa poques setmanes es va presentar el Pla Estratègic de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i en ell es referma el paper de lideratge de Joan XXIII com a hospital de referència a les nostres comarques sense deixar de costat el nostre paper de centre de recerca i investigació, que també és important. A més, tenim un compromís del conseller de Salut on es presenta un nou Joan XXIII que ens permet plantejar un hospital per a les futures generacions de tarragonins i tarragonines. El lideratge de Joan XIII no es discuteix. Disposarem d’una estructura física més moderna i adequada per desenvolupar aquest paper de lideratge que es demana des del mateix Pla estratègic. Hi ha un tercer element que ens ha de permetre creure en el futur de Joan XXXIII.

Quina ha de ser la relació de Joan XXIII amb la resta d’hospitals del territori?
S’està treballant molt en aquesta línia dins de l’esmentat Pla estratègic. Està clar que el futur passa pel treball en xarxa dels diferents hospitals perquè l’usuari, un cop accedeix al sistema sanitari, tingui la sensació que entra en un sistema que li permet accedir a tots els serveis d’una manera organitzada. Amb la feina i la coordinació de tots plegats i amb el lideratge del Joan XIII, podrem incrementar la cartera de serveis i aconseguirem l’objectiu de reduir la derivació innecessària de pacients a Barcelona. En aquest sentit és important que es comencin a fer realitat promeses i projectes reclamats pel territori, com ara la nova UCI pediàtrica de referència, que serà una realitat la primavera de 2017.