Bona nota per a les maternitats dels hospitals de les comarques tarragonines

Les usuàries tarragonines puntuen amb 8,3 punts sobre 10 els serveis d’embaràs, part i puerperi dels centres de la Regió Sanitària de Tarragona

Per . Actualitzat el

Les maternitats dels hospitals del sistema sanitari públic de les comarques de Tarragona reben bona nota de part de les seves usuàries. Segons la darrera enquesta de satisfacció realitzada pel CatSalut sobre el funcionament de les unitats d’embaràs, part i puerperi dels centres de Catalunya, els cinc hospitals de la Regió Sanitària de Tarragona obtenen una puntuació mitjana de 8,3 punts sobre 10, just en la mateixa línia que el conjunt d’hospitals del país. Aquests resultats s’han obtingut a través d’enquestes directes a dones de 15 anys i més que han tingut un fill/a en l’últim any.

L’Estudi de Satisfacció Embaràs Part Puerperi 2016 elaborat pel CatSalut conclou que els cinc hospitals de la xarxa pública a les comarques de Tarragona (Joan XXIII i Santa Tecla de Tarragona, Pius de Valls, Hospital del Vendrell i Sant Joan de Reus) disposen d’unes bones unitats de maternitat. El conjunt de centres assoleixen un grau de satisfacció de 8,3 punts, en línia amb la resta de Catalunya, i un índex de fidelització de les seves usuàries del 82,5%, molt similar al de la mitjana catalana.
L’enquesta del CatSalut es realitza a dones de 15 anys i més que han donat a llum en algun centre de la xarxa pública catalana en el darrer any. En total a tot el país s’han realitzat un total de 3.159 enquestes en l’àmbit de les diferents regions sanitàries. Les entrevistes es van fer per telèfon (061 de CatSalut Respon) entre el 6 i el 15 de juny de 2016. L’estudi, que inclou una mostra mínima de 80 persones enquestades a cadascuna de les unitats mostrals (hospitals), copsa l’opinió de les usuàries de les maternitats des del punt de vista de la qualitat de les instal·lacions hospitalàries, de la metodologia de treball, de l’atenció rebuda per part dels professionals sanitaris i del nivell d’informació rebuda durant tot el procés (embaràs, part i postpart).
Pel que fa als resultats dels hospitals de la Regió Sanitària de Tarragona, tots ells assoleixen un grau de satisfacció superior als 8 punts sobre 10. Fins i tot el centre de referència, l’Hospital Universitari Joan XXIII, que és el dispositiu que rep tots els casos de risc que es produeixen a la demarcació, obté una valoració global molt pròxima a la del conjunt del territori i de Catalunya. Els dos centres tarragonins que assoleixen una millor valoració global són el Sant Joan de Reus (8,45 punts) i l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona (8,32), si bé l’Hospital Joan XXIII és el que mostra un major índex de fidelització dels pacients (84,8%), un altre indicador cabdal per avaluar la qualitat assistencial que presten els hospitals.
Analitzant el detall de les preguntes que integren l’enquesta del CatSalut, els centres tarragonins registren els millors resultats en els àmbits relacionats amb la qualitat dels professionals sanitaris i amb el tracte humà rebut durant tot el procés. Quant a la qualitat de les instal·lacions i la comoditat de l’estada, el Joan XXIII presenta uns resultats sensiblement més baixos que la resta de centres de l’entorn. On tots els centres tenen encara marge de millora és en l’àmbit de l’aportació d’informació suficient a la pacient durant l’embaràs, en el part, en el postpart i el conjunt de proves realitzades en tot el procés. Aquest fet, però, es reprodueix també al conjunt de centres hospitalaris de Catalunya.

 

Resultats obtinguts per cadascun dels hospitals tarragonins i comparativa amb els globals de Catalunya i de la mateixa Regió Sanitària de Tarragona.

Resultats obtinguts per cadascun dels hospitals tarragonins i comparativa amb els globals de Catalunya i de la mateixa Regió Sanitària de Tarragona.