Prop d’un 3% menys de delictes però un 20% més de casos de violència

La Junta Local de Seguretat s’ha reunit per fer balanç de la seguretat ciutadana d’enguany

Per . Actualitzat el

La Junta Local de Seguretat, que ha estat presidida pel tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana, Pau Pérez; i on s’han presentat les dades de de 2016, s’ha reunit aquest dimarts. Pérez ha destacat que “la ciutat continua la línia descendent de fets delictius”. En aquest sentit, ha assenyalat que es constata una reducció acumulada dels últims 5 anys del 13% dels fets delictius, passant d’una mitjana de 1.004 fets delictius mensuals l’any 2011 a 828 l’any 2016.

Així mateix, durant el mateix període de 2015 es van registrar 10.233 fets per infraccions penals, mentre que l’any 2016 9.937, per tant s’ha produït una reducció de fets penals del 2,9%.

Una altra de les dades destacades és la reducció dels casos de violència de domèstica (un 12,3%) i un increment del 3,1% dels casos de violència de gènere. Aquestes dades “s’expliquen perquè hi ha un increment de denúncies per part de les víctimes”, argumenta Pau Pérez. El director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Carles de la Monja, coincideix amb Pérez i fa una crida “a denunciar els fets delictius”.

El tercer element destacat és els operatius casi diaris que la Guàrdia Urbana realitza amb Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil i la Policia Portuària, “la qual cosa referma la col·laboració que tenim amb els diferents cossos de seguretat”, remarca el conseller de Seguretat Ciutadana.

Precisament aquest ha estat un dels elements destacats pel director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Carles de la Monja. “Hi hagut una bona resposta conjunta entre Guàrdia Urbana i Mossos fent una atenció personalitzada en zones com Boscos on fa temps van patir robatoris”.

Detall dels delictes:

En delictes contra el patrimoni contenció del – 1,1 % (de 8.335 a 8.242)
– 10 % en delictes contra les persones (de 1.147 a 1.035)
– 6,3 % en delictes relatius al Trànsit (de 367 a 371)
+ 6,1 % en delictes contra la salut pública (en aquest cas l’increment és d’activitat, o sigui d’investigar més aquest àmbit)
– 30,9% en delictes contra l’ordre públic (de 136 a 94).
En la resta de delictes una reducció –15,1%

Durant la reunió també s’han fixat els objectius per aquest 2016, que estan orientats en:

· Reforçar l’activitat en l’àmbit del sector del comerç i empresa, turisme i habitatge

· La resposta activa i la col·laboració de diferents entitats, regidories i associacions de veïns en la prevenció i la coresponsabilitat de la seguretat.

· La continuïtat en la participació, col·laboració i coordinació entre diferents institucions, entitats i cossos policials és clau en la millora continuada de la prevenció i dels resultats en l’àmbit de la seguretat.

· Continuar amb la millora constant en l’atenció a les víctimes de violència mitjançant l’atenció personalitzada, ajut i seguiment de les víctimes.

· En definitiva, “a la ciutat de Tarragona es manté una percepció bona de seguretat. En aquest darrer any no es registra cap situació conflictiva greu ja sigui per fets especialment complicats, d’alarma social per concentració de fets o incidents rellevants en zones concretes de la ciutat”, explica el conseller de Seguretat Ciutadana.