Creix el nombre d’aturats a la demarcació

L’octubre tanca amb prop de 1.900 aturats més que el mes anterior

Per . Actualitzat el

A hores d’ara, segons dades publicades pel Ministeri de Treball, a la demarcació hi ha 54.493 aturats, 1.848 més dels que hi havia l’u d’octubre passat. Això vol dir que l’atur ha crescut un 3,51% a les comarques tarragonines en un mes. Si donem un cop d’ull a les xifres distribuïdes per activitat econòmica, deduïm que aquesta variació venir donada per la finalització de la temporada d’estiu, ja que és el sector serveis el que perd gairebé 2.000 llocs de treball mentre la indústria i la construcció pugen en 80 i 127 ocupats més que el setembre. L’agricultura, en canvi, també pateix el final de la temporada de verema i perd 49 treballadors aquest octubre.

Malgrat les xifres negatives, la variació interanual és bona, ja que el territori té prop de 7.000 ocupats més que a principis de novembre de l’any passat. O sigui que l’atur ha disminuït més d’un -11% en el darrer any. Aquesta xifra és la més significativa i situa la demarcació per sobre de la mitjana de recuperació espanyola que és de menys del 10% i per sota de la catalana que amb prop d’un 12,5% és de les comunitats autònomes que millor comportament han tingut aquest darrer més.

Creix la contractació

Durant el mes d’octubre s’ha signat 29.106 a les nostres comarques, 2.037 més que el setembre. Aquest creixement del 7,5% es repeteix en termes interanuals, ja que aquest mes d’han signat 2.054 més que l’octubre del 2015. Tarragona és l’única demarcació de Catalunya que ha tancat el més amb millors resultats que el mes passat, ja que la resta han tingut una disminució de contractes signats respecte al setembre. Malgrat tot, aquest creixement intermensual ha estat a favor de la temporalitat perquè els contractes indefinits han caigut un 4,5% (121 menys que el mes passat). En relació amb l’any passat, sí que han crescut els contractes indefinits: un 8,42%, 197 més que l’octubre del 2015.

La temporalitat, el pal de paller de les xifres positives d’atur

El que salva els mobles del Govern Rajoy des de la darrera reforma laboral és la temporalitat. Gràcies al creixement d’aquests tipus de contractes, el Govern del PP ha pogut repetir, fins a la sacietat, que ha aconseguit baixar les xifres d’atur. Aquest exercici no ha estat una excepció i la demarcació ha signat 26.570 contractes temporals durant l’octubre, prop d’un 9% més que el setembre i un 7,5% més que l’octubre del 2015. Si mirem les dades acumulades, veurem que menys d’un 10% dels treballadors tarragonins amb contracte són indefinits. Una mica per sota de la mitjana catalana en la qual el percentatge de contractes indefinits és de més del 12,5% per superior a l’espanyola en la qual només un 8,68% dels treballadors tenen un contracte indefinit. O dit d’una altra manera, mentre prop d’un milió i mig d’espanyols viuen a un contracte indefinit, més de 15 milions malviuen amb un de temporal.

UGT denuncia que «estem molt lluny de la recuperació»

El sindicat ha enviat un comunicat lamentant que «per segon mes consecutiu i novament el mes d’octubre s’incrementa el nombre de persones en situació d’atur a Catalunya, tal i com succeeix des de l’any 2008».

Des de la UGT s’han comparat les dades d’aquest mes amb les de l’any 2008 i lamenten que «encara estem molt lluny de la recuperació»:

captura-de-pantalla-2016-11-03-a-las-12-33-18

Ø  El nombre de persones en situació de desocupació continua sent molt elevat.

Ø  Tot i que se signen més contractes, se signen més temporals i menys indefinits.

Ø  Més de 170.000 persones menys afiliades a la seguretat social.

Ø  Estem a més de 23 punts percentuals de la cobertura de prestacions per desocupació.

Ø  S’ha incrementat en 34 punts percentuals les persones que tenen uns ingressos màxims de 426 euros i gairebé en 23 punts percentuals les que no cobren prestacions.

Amb tot això, des de la UGT de Catalunya, continuen reclamant:

· La derogació immediata de les darreres reformes laborals imposades.

· L’impuls de mesures actives urgents per a la creació d’ocupació en sectors més estables i amb més qualitat.

· Fomentar la contractació indefinida amb ajudes finalistes per a la competitivitat, la investigació i el desenvolupament d’aquelles empreses que tinguin menys contractes temporals.

· Aplicar mesures eficaces per a perseguir el frau en la utilització de la contractació temporal amb conseqüències econòmiques per tal de dissuadir aquesta mala praxis.

· Incrementar les mesures de control de la contractació i invertir recursos al Cos superior d’inspectors de Treball i Seguretat Social.

· L’impulsar el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.

· Destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació i reforçar els serveis públics d’ocupació.

· Garantir la cobertura social de les persones que ja han esgotat les prestacions per desocupació.

· Reformar el sistema fiscal per generar més ingressos públics i recobrar l’equilibri pressupostari: lluitar contra l’economia submergida i el frau fiscal, gravar les transaccions financeres internacionals, crear nous impostos sobre grans fortunes i eliminar els paradisos fiscals.