«Volem desmitificar que la màgia és un espectacle familiar»

Mag Gerard | director del festival Teatre Màgic

Per . Actualitzat el

El pròxim dissabte 5 de novembre comença el festival Teatre Màgic amb l’espectacle del Mag Gerard al Teatre Metropol. El certamen arriba a la desena edició en un estat de salut immillorable i és l’únic d’Europa que programa un mes de màgia als teatres.

Primera dècada.
Sí, i la celebrem amb un cartell de luxe i internacional de mags que no han actuat mai a la província o a Catalunya. I, com sempre, apostem per fer màgia als teatres i per a adults.

Perquè sembla per a nens, no?
Es tracta de desmitificar la màgia com un tipus d’espectacle familiar. Per això la majoria d’actuacions són per a adults i en horari nocturn.

Heu crescut molt?
Molt. Vam començar al Magatzem fent un espectacle a la setmana durant un mes i, de mica en mica, hem afegit el Metropol, la sala Trono, el Teatre Tarragona, on fem la cloenda, i l’Espai Kesse, on fem espectacles més alternatius de cabaret màgic.

I més d’un espectacle a la setmana.
Enguany fem tretze activitats durant tot el mes de novembre. A banda dels espectacles fem un taller de com fer màgia amb el mòbil, per exemple.

Tot en teatres.
Sí, el festival es diu Teatre Màgic i el que volem és fer com a finals del XIX i principis del XX, quan els espectacles de màgia només es podien veure als teatres. Amb el temps, la màgia ha adquirit un caràcter més comercial.

Reivindiqueu els orígens, vaja.
Sí, i pensa que és una proposta inèdita a Europa. La revista Magic Magazine dels Estats Units, que es distribueix a 43 països i que és la revista de capaçalera dins del món de la màgia, ens va dedicar una pàgina.

Això és promocionar Tarragona!
Exacte. Des d’aleshores, cada any, ens arriben 200 o 300 propostes de mags de tot el món que volen participar en el festival. Ja m’agradaria a mi tenir pressupost per portar-los tots!

Ja en porteu de molt bons, però…
Doncs, sí. Enguany, per exemple, ve el Gaetan Bloom, considerat com un dels vint millors mags del món, que no havia vingut mai a la província i que feia uns quinze anys que no actuava a Catalunya.

I qui més?
Sempre intentem portar alguna maga, tot i que n’hi ha poques. Enguany vindrà la Gisell, una maga peruana, que fusiona el teatre i la màgia. Des de Bilbao, tindrem l’Imanol Ituiño, que fusiona els monòlegs i la màgia. I en Pep Bou clourà el festival. Sempre busquem diversificar el festival amb mags que actuen sobre altres disciplines. Per exemple, també vindrà la Teia Munné que fa que les titelles facin màgia.

Pep Bou?
Sí, estrena espectacle i gira a Tarragona. Oferirà un espectacle molt màgic sense fer trucs de màgia.

Algun mag o maga que no hagis pogut portar?
Els més mèdiaticas els hem portat tots. N’hi ha alguns que, per pressupost, se’ns escapen i altres que no poden venir perquè no tenim l’espai adequat pel que fa a necessitats tècniques; però tots estan a la carpeta de preferits pel futur. Justament, el Gaetan Bloom feia temps que el volíem portar. Que una estrella mundial vingui a Tarragona i ho posi al seu web i a les xarxes socials, és un aparador per a la ciutat.

Ets tot un ambaixador.
Als mags que vénen els faig ruta per la ciutat i quan surto a actuar fora sempre porto el meu pin de Teatre Màgic.

A quina ciutat t’agradaria actuar?
M’agradaria molt actuar a Nàpols. I crec que molta gent que vindrà a veure el meu espectacle inaugural al Metropol també la voldria visitar (riu).