CMA, la cirurgia eficient

La cirurgia major ambulatòria té un cost entre un 25% i un 68% menor que la cirurgia amb ingrés

Per . Actualitzat el

L’any 1990 l’hospital de Santa Tecla incorporava, de la mà del doctor Francesc Marsal i el seu equip,  un procediment quirúrgic que permetia intervenir de manera ambulatòria, és a dir, sense necessitat d’ingrés hospitalari. Des d’aleshores, la Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), que és com es coneix aquest sistema, s’ha anat implantant-se i creixent a tota la Xarxa de Santa Tecla. Actualment, a Tarragona disposa d’una unitat específica, situada al CAP Llevant, mentre que a l’hospital del Vendrell existeix una unitat integrada amb el servei de cirurgia. Actualment, a Tarragona es realitzen més de 4.000 intervencions anuals mentre que al centre de la capital del Baix Penedès se’n fan més de 2.000. I les previsions són incrementar-ne el nombre. Parlem amb els tres principals responsables de les unitats de CMA de la Xarxa: la doctora Pilar Roca, responsable del servei d’Anestesiologia de la Xarxa de Santa Tecla; el doctor Jordi Blasco, cap clínic de l’hospital del Vendrell, i el doctor F. Domínguez, coordinador de la unitat de CMA de l’hospital del Vendrell.

Els resultats de les enquestes de satisfacció que es reparteixen entre els usuaris de CMA destaca que un 90% dels pacients valora amb un 9 o més d’un 9 aquest tipus d’intervenció i que un 83% tornaria a operar-se de la mateixa manera. Aquests resultats, segons la doctora Pilar Roca donen fe dels beneficis que aquest tipus de cirurgia aporten tant al pacient com al sistema sanitari. Uns beneficis que també reconeix el doctor Domínguez i que són «comoditat, benestar i reducció de l’estrès en el pacient, ja que permet gaudir del suport de la família. A més, tot el temps que no es passi ingressat minimitza el risc d’infeccions hospitalàries. D’altra banda també és un benefici per al sistema sanitari, ja que permet estalviar recursos sanitaris i alliberar llits hospitalaris».

Les intervencions que es poden realitzar en CMA són aquelles considerades de baixa o de moderada intensitat, és a dir, que requereixen cures postoperatòries específiques però no intensives ni perllongades i que es poden practicar sota qualsevol tipus d’anestèsia. I els procediments que es poden tractar abasten la cirurgia general, traumatologia, cirurgia vascular, otorinolaringologia, hèrnia engonal, de peu (hàl·lux valg), maxil·lofacial, artroscòpia degenoll i d’espatlla, oftalmologia (cataractes, vitrectomia i cirurgia de parpelles) i clínica del dolor.

Equips coordinats

Tot i que els equips  de les unitats de CMA són multidisciplinaris, «el paper de l’anestesiòleg és preponderant, ja que és el principal responsable de valorar l’estat físic del pacient i de garantir el bloqueig del dolor», assegura la doctora Roca.

Amb els anys, les dues unitats de la Xarxa han crescut en nombre d’intervencions, fins al punt que la de Tarragona, com hem dit, disposa de la seva pròpia infraestructura des de l’any 2009, en la qual aquest any ja s’han realitzat 4.276 intervencions. A l’Hospital del Vendrell, per estructura i dimensió, la CMA ha estat una prioritat, tal com assegura el doctor Blasco, i l’objectiu és incrementar el nombre d’intervencions que permetin donar sortida ràpida al pacient cap al seu domicili. De fet, el percentatge total és molt alt i amb els anys s’ha incrementat. Actualment, un 60-65% de les intervencions que es realitzen als seus quiròfans són de CMA. Aquest any se n’han fet un total de 2.026.