La capta de la Lliga Contra el Càncer se centrarà en el càncer de mama

Se celebrarà el pròxim dimarts 18 d’octubre de la delegació de Tarragona

Per . Actualitzat el

La pròxima setmana, la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre realitzarà a la ciutat de Tarragona la tradicional acapta solidària per tal d’aconseguir fons per a l’entitat que es destinaran als fins fundacionals, així com també a conscienciar la població sobre aquesta malaltia i les accions que poden prendre’s per prevenir-la.

 

El dimarts 18 d’octubre, la capta de Tarragona mobilitzarà prop de 100 voluntàries que sortiran als carrers de la ciutat per tal de donar informació tant sobre la malaltia com de les activitats que realitza la Lliga.

 

Com en altres ocasions les taules on s’ubicaran les voluntàries seran al carrer Canyelles, a la plaça Imperial Tarraco, a la Rambla Nova a la cantonada Ramon i Cajal, a la Rambla Nova a la cantonada amb el Cortefiel, a la Rambla president Lluís Companys a l’alçada de el Corte Inglés, a la Rambla Vella, a l’Hospital Universitari Joan XXIII, al carrer Rovira i Virgili cantonada Mossèn Ritort i Faus.

 

Les taules recaptatòries, així com d’informació estaran des de les 9.00 fins les 14.00 hores. Cal assenyalar que la ciutat de Tarragona ha estat sempre solidària tant amb l’entitat com amb els malalts de càncer.

 

La proximitat amb el Dia Mundial del Càncer de Mama, el 19 d’octubre és un fet volgut per la delegació de Tarragona que centra els seus esforços en aquesta data tan significada.

 

 

 

 

Dades de la demarcació

 

El càncer de mama és el més freqüentment diagnosticat entre les dones de la província de Tarragona, sobretot entre el grup de dones de 50 a 69 anys d’edat. Un 30% de tots els nous casos de càncer en les dones són càncers de mama. Aquest any 2016 se’n diagnosticaran uns 450 nous casos a les comarques de Tarragona i més de 4.000 a Catalunya.

 

Aquest càncer també és el responsable del major nombre de defuncions per càncer en aquest sexe i unes 95 dones moriran a causa d’aquest càncer aquest any. Tanmateix, les taxes de mortalitat per aquest càncer han anat disminuint de manera constant des de 1990 a causa del diagnòstic precoç i de les millores terapèutiques. A les comarques tarragonines hi ha actualment unes 7.000 dones que en algun moment de la seva vida han tingut aquest càncer.

 

Aquest càncer presenta uns factors de risc que, en la seva majoria no són modificables des d’un punt de vista preventiu com l’edat, una història familiar de càncer de mama, no haver tingut fills o haver-los tingut en una edat avançada, l’edat d’inici de la menstruació, l’edat de la menopausa, etcètera. Això fa que, ara per ara, no sigui possible prevenir la seva aparició, però si, en canvi, es poden aplicar estratègies per detectar-lo en estadis molt inicials, quan és molt petit i encara no dóna cap tipus de simptomatologia, per interrompre la seva evolució natural. Com més aviat es detecta el tumor, més probabilitat de curació. La supervivència és gairebé del 100% en estadis precoços de la malaltia i, en aquests tipus de tumors, es pot aplicar tractaments menys agressius i amb menys efectes secundaris.

 

Per aquest motiu, i amb l’objectiu de reduir l’impacte de la malaltia, l’any 1998 el Departament de Salut va posar en marxa el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la demarcació. La prova de detecció utilitzada, la mamografia, és efectiva en la detecció precoç del càncer de mama, dirigida a dones entre 50 i 69 anys amb una periodicitat de 2 anys. S’han realitzat ja 8 voltes de citació completes a la població diana de la província, amb les següents dades de participació i resultats:

 

 

Volta
1 2 3 4 5 6 7 8
Població convidada 48.439 57.327 64.245 70.052 77.391 83.392 91.015 92.287
Participació total (%) 58,2 62,9 65,2 65,7 64,6 65,0 64,5 65,3
Taxa de detecció càncer (‰) 4,4 3,2 3,6 3,7 3,3 4,4 4,8 4,3
Cirurgia Conservadora (%) 75,4 85,8 84,0 83,5 86,6 87,7 85,8 83,6

Des del seu inici el Programa ha diagnosticat un total de 1.700 càncers de mama, dels quals un 87% eren en estadis precoços en el moment del diagnòstic.

 

Com a conclusions cal destacar:

 

  • El càncer de mama és un problema de salut de primer ordre a les comarques tarragonines.

 

  • La prevenció primària per evitar l’aparició del càncer de mama només n’evita una petita part. En canvi, es poden aplicar programes de detecció precoç que permeten detectar-ne la majoria en estadis molt inicials.

 

  • Dues de cada tres dones convidades a fer-se una mamografia cada dos anys participen.

 

  • Més del 80% de les dones diagnosticades pel Programa poden gaudir d’una cirurgia conservadora de la mama amb el conseqüent augment de la qualitat de vida de les dones participants.

 

  • Gràcies a la detecció precoç d’aquest càncer i a les millores en el seu tractament, in malgrat que la incidència no ha disminuït, la mortalitat provocada per aquest càncer no ha parat de disminuir des d’inicis dels anys 90.

 

Actes de la Lliga amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama

 

A més de la la capta de Tarragona, la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre ha programat diverses activitats a les delegacions de la demarcació.

 

El dilluns 17 d’octubre s’inicien l’activitat “Vine a caminar amb nosaltres a Reus” destinat a persones afectades de càncer. Les caminades seran els dilluns a les 18.00 hores amb sortida a la rotonda de les Baldufes, i els dimecres a les 10.00 hores amb sortida a l’estació d’autobusos. Aquesta activitat serà continuada.

 

El dimecres 19 d’octubre la Lliga Contra el Càncer, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca posarà en marxa un nou Grup d’Ajuda Mútua (GAM) en aquesta localitat per a dones afectades amb càncer de mama, així com per a pacients d’altres patologies.

 

El divendres 21 d’octubre, en col·laboració amb les Perfumeries Júlia de Reus, Tarragona i Tortosa es realitzarà el “Maquillatge solidari”. Durant tot el dia les tres perfumeries oferiran maquillatge professional amb l’aportació de 10 euros. Aquesta aportació anirà destinada a la nostra entitat.

 

El dissabte 22 d’octubre es realitzarà la trobada del Baix Penedès, on les delegacions d’aquesta comarca es reuneixen en un dinar solidari. Enguany el dinar del Baix Penedès es realitzarà a Albinyana.

 

El dissabte 22 d’octubre, la delegació de Riudoms realitzarà el sopar solidari d’aquesta localitat a la sala multiús del Casal Riudomenc.

 

El dissabte 22 d’octubre acció de venda solidària al Perelló.

 

El diumenge 23 d’octubre, la delegació de Montbrió del Camp realitzarà la capta anual per recaptar fons per a l’entitat.