«Els nostres ulls no estan preparats per mirar la tele, l’ordinador o el mòbil tantes hores al dia»

Entrevistem a Ferran Saladie, òptic a Botiga de Salut

Per . Actualitzat el

A partir de quina edat es pot fer una revisió de la vista a un infant?
L’exploració a un infant es pot realitzar des del mateix dia que neix. Això normalment es fa en nens prematurs o amb cataractes congènites. L’oftalmòleg ho realitza al mateix hospital.

Quan és recomanable portar el teu fill/a a l’òptica per primera vegada?
La primera revisió caldrà fer-la a partir dels 4 anys si no es tenen antecedents familiars amb ulleres. Si els seus pares porten ulleres, caldrà fer-la abans, als 2 o 3 anys.

Quins símptomes són els més habituals per pensar que el nostre fill/a pot tenir problemes de visió?
Existeixen diferents símptomes que ens poden fer sospitar que el sistema visual no funciona correctament. Els més comuns són no veure bé la pissarra o dificultat per enfocar lectures properes. També poden referir mals de cap, sobretot després de fixar la vista.
De vegades va enllaçat amb dificultat de concentració o falta d’enteniment del que llegim. Sovint els fracassos escolars estan relacionats amb problemes de visió.

És possible corregir deficiències si es detecten a temps?
Cal tenir molta cura amb la detecció precoç de l’ambliopia (ull gandul). Com més aviat es detecta, més bon pronòstic té. El fet de no corregir els defectes refractius abans dels 8 o 9 anys pot provocar una falta de visió que en edat adulta no es pot corregir encara que posem ulleres.

En general, quina salut tenen els nostres infants pel que fa a visió?
La incidència de la miopia en edat infantil augmenta cada vegada més per l’ús de pantalles (ordinadors, tauletes, mòbils, pissarres digitals…). Són uns grans avanços tecnològics que ajuden molt al dia a dia, però els nostres ulls no estan preparats per fer-ne ús durant tantes hores.
Per altra banda, la incidència de l’ambliopia ha baixat, perquè els pares  porten els seus fills abans a una revisió per saber si veuen bé.

L’ús de mòbils, tauletes o la televisió és perjudicial per a la salut ocular dels més petits, doncs?
Hem de tenir en compte que el sistema visual de l’ésser humà està dissenyat anatòmicament per a la visió llunyana, mentre que mirar de prop durant molt de temps representa un esforç i pot provocar molèsties. Aquests dispositius electrònics emeten un excés de llum blava que provoca un cansament ocular. L’abús de pantalles incrementa la incidència de la miopia. Com més petites són les pantalles i més a prop de l’ull estan, més esforç s’ha de fer per enfocar i veure-hi nítidament.

A quina edat cal estar més atents a la salut dels ulls dels nostres fills?

Cal estar atent a qualsevol edat, però sobretot fins als 7 o 8 anys per detectar l’ambliopia. Els infants generalment no es queixen de mala visió perquè sempre han vist així de malament i creuen que aquesta situació és normal. De vegades s’expressa amb un mal resultat a l’escola.

Què podeu fer a l’òptica de Botiga de Salut? Quin és el perfil dels seus professionals? I la seva maquinària?
L’òptica de Botiga de Salut disposa d’un aparellatge d’última generació que permet realitzar exàmens visuals complets tant en infants com en adults. Els optometristes que treballem aquí tenim una llarga experiència en clínica i optometria. Disposem de tonòmetre per poder prendre la pressió intraocular. També podem realitzar fotos del fons d’ull (retina) sense necessitat de posar gotes per dilatar la pupil·la, i també es pot fer un cribratge de patologies de fons d’ull. Tenim llarga experiència en adaptació de lents de contacte i podem realitzar refraccions amb prismes.