Debat de Política General al Parlament de Catalunya. Salut (I)

Per . Actualitzat el

La setmana passada al Parlament de Catalunya es va celebrar el Debat de Política General que té com a finalitat marcar les directrius polítiques del pròxim any. Pel que fa a salut, el titular donat pel president Puigdemont fou l’anunci de la convocatòria de 2.500 noves places de metges i infermers/eres pel pròxim any; es tracta de places a l’Institut Català de la Salut (ICS) que ha perdut els darrers cinc anys més de 5.300 treballadors.

El Sindicat de Metges de Catalunya ha denunciat que es tracta d’una veritat a mitges, ja que es tracta de convertir en places fixes llocs de treball avui ocupats per personal interí o temporal; de noves places, res de res perquè el nombre de treballadors continuarà sent el mateix.

Més enllà d’aquest tema, tots els grups parlamentaris van presentar al debat propostes sobre salut, algunes de les quals es van aprovar; així, anirem analitzant els aspectes més destacats d’allò que el Govern ha de complir per mandat parlamentari durant l’any 2017. Ara bé, és molt interessant veure quins van ser els suports que van tenir les diferents propostes i com van anar les votacions.

El primer que cal destacar és que Junts pel Sí (JxS), és a dir, el Govern, va perdre una votació sobre la reducció de les llistes d’espera i la millora del transport sanitari presentada per Ciutadans, que tots els grups van votar a favor, excepte JxS, que hi va votar en contra, i la CUP, que es va abstenir. Aquesta proposta, avui ja mandat al Govern, se centra en tres àmbits: els temps d’espera, el transport sanitari i l’atenció odontològica. En el primer s’estableix que s’ha de proporcionar a tots els pacients que estan en llista d’espera una data aproximada d’intervenció o número d’ordre dins la llista, tant per procediments quirúrgics com per als diagnòstics; que el temps màxim d’espera garantit per ser atès als serveis d’urgències ha de ser de 24 hores; que el temps màxim d’estada a un box d’urgències abans de ser ingressat a planta tampoc pot superar les 24 hores i que els pacients operats d’urgències no han de perllongar la seva estada a cures postoperatòries per manca de llits d’hospitalització. Pel que fa al transport sanitari, es reitera en allò que el Parlament va aprovar en data 7 d’abril d’aquest any i que no ha complert: l’establiment d’un temps límit en què un pacient pot romandre en ruta en un servei de transport sanitari no urgent. I per últim, sobre matèria odontològica, també reclama el compliment d’allò aprovat en data 2 de juny d’aquest any per tal de  potenciar la política de prevenció de la sanitat odontològica pública, per garantir l’accés a l’atenció odontològica especialitzada en casos pediàtrics o amb situacions odontològiques complexes, per millorar la detecció precoç del càncer oral a Catalunya i per convocar més places d’odontòlegs.

La segona qüestió a destacar sobre les votacions és que la proposta de la CUP sobre la prohibició de l’activitat privada als centres públics va ser rebutjada amb els vots en contra del PP i JxS i només va tenir el suport de Catalunya Sí que es Pot (CSP) mentre que la resta de grups es van abstenir.

Per últim, i també significatiu, la proposta de Junts pel Sí es va aprovar amb l’abstenció de la CUP,  CSP i Ciutadans.

En conclusió, en els temes salut el govern i els seus socis de la CUP no van de la mà i es concreta cada dia més un grup format per la CUP i CSP que volen posar fi a l’actual sistema sanitari català i crear-ne un de nou amb una naturalesa i organització més similar a l’existent a la resta d’Espanya, excepte a València, on el PP en va desenvolupar un de propi basat en la privatització i que l’actual govern valencià ha anunciat que canviarà.