Els fets delictius a les platges de Tarragona s’han reduït un 50%

El dispositiu de la Guàrdia Urbana de vigilància i seguretat a les platges ha estat molt positiu

Per . Actualitzat el

La Unitat de Platges ha realitzat un total de 1.780 intervencions entre el 15 de juny i l11 de setembre, a una mitjana d’unes vint-i-dos intervencions diàries destinades a garantir al màxim la seguretat de les persones a les platges del litoral tarragoní.

 

Amb les dades a la mà, el tinent d’alcalde d’Economia, Serveis Centrals i Guàrdia Urbana, Pau Pérez, ha fet una valoració molt positiva dels resultats. “Hi hagut un descens de furts i robatoris i, en general, de tots els fets delictius, la qual cosa demostra que des de que vam posar en marxa la Unitat de Platges de la Guàrdia Urbana les coses s’han fet bé”, explica.

 

1.780 intervencions de la Guàrdia Urbana en 88 dies

Els agents han efectuat 1.967 intervencions durant els 88 dies que ha durat la campanya amb l’objectiu de garantir la mobilitat, la seguretat de les persones i la convivència entre els usuaris d’aquests espais. “D’aquestes 1.780 intervencions, 858 han estat relacionades amb el trànsit, 330 col·laboracions amb el servei de socorrisme de la Creu Roja,  257 inspeccions i visites a establiments per detectar infraccions, 21 per il·lícits penals i 315 de variada etiologia (identificacions, acampades, gossos, venda ambulant, embarcacions, tinença i consum d’estupefaents, nudisme…)”, ha afegit el cap de la Unitat de Proximitat de la Guàrdia Urbana, Anton Tost.

 

Només s’ha produït una víctima mortal per ofegament

S’ha de destacar que aquest any només s’ha produït una víctima mortal per ofegament, front les cinc que es van produir l’estiu passat. També s’ha actuat en 9 ocasions a requeriment del servei de socorrisme de la Creu Roja per no respectar les banderes o banyistes imprudents i 10 actuacions per joves que saltaven de les roques al mar. En concret, les multes per no obeir les indicacions dels responsables de seguretat i salvament de les platges està fixat en 100 euros.

 

Vehicles mal estacionats, presència de gossos, consum de drogues, i acampades il·legals, segueixen sent les principals infraccions a les platges tarragonines

S’han denunciat 922 infraccions a les ordenances municipals. El gruix de les intervencions que han generat més denúncies ha estat, un any més, per garantir una correcta mobilitat de vehicles i persones als entorns de la platja, amb 819 sancions relacionades amb el trànsit. 530 vehicles han estat sancionats per estacionar en un lloc indegut (carril de circulació, lloc prohibit per un senyal, per una línia groga o fora de la zona senyalitzada). També són importants les 191 sancions relacionades amb l’incivisme (damunt la vorera, en un pas de vianants, en una zona de vianants o en un reservat per a persones amb discapacitat) la resta de sancions han estat molt diverses (reservats de motocicletes, transport urbà, alcoholèmia, conduir utilitzant el telèfon mòbil, no utilitzar el cinturó de seguretat, no respectar la fase vermella del semàfor…)

A més amés, s’han sancionat 103 infraccions a l’Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana i d’Ús dels Espais Públics. Les principals sancions s’han imposat a 32 propietaris de gossos, 13 per consum de drogues, 12 per acampades, 10 per infraccions relacionades amb imprudències dels banyistes, 10 a establiments, 8 per venda ambulant, 2 per armes prohibides… D’aquestes infraccions destaquen les produïdes a les cales situades al bosc de la Marquesa, sobretot relacionades amb la presència de gossos, acampades i encendre foc. En concret, al Bosc de la Marquesa, aquest any la Guàrdia Urbana ha continuat planificant dispositius conjunts amb els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, els Agents Forestals i el guarda d’aquesta finca per garantir la vigilància i el control d’aquests espais naturals protegits, evitant acampades, festes i riscos d’incendi forestal. El balanç d’aquests operatius és positiu, ja que s’ha aconseguit la reducció d’un 50% dels fets delictius respecte a l’any passat. En concret, han estat 30: 10 corresponen a identificacions, 4 a actuacions amb gossos, 8 a control d’accés motoritzat, 2 a infraccions de les ordenances municipals, 4 a acampades, 1 a detecció d’abocadors i 1 a actuacions sobre neteja pública.

 

Destacar també que aquest any s’ha percebut, en línies generals una conducta més cívica dels ciutadans, la qual cosa ha redundat en una major seguretat i millor convivència. “Aquesta tendència és fruit de la feina de la Unitat de Platges que, des de 2009, s’implica en garantir la seguretat i la convivència a les platges mitjançant la prevenció i el patrullatge a peu dels agents”, afegeix el conseller de Seguretat Ciutadana, Pau Pérez.

 

En aquest sentit, el conseller de seguretat ha remarcat que “s’ha experimentat un descens en les intervencions reactives o directes, però s’ha de continuar prestant aquest servei tan important per a la ciutat a l’època estival que augmenta la percepció de seguretat a les nostres platges”.

Respecte a les infraccions penals, n’hi ha hagut 21, la majoria per furts als banyistes i a l’interior dels automòbils estacionats. En aquest sentit la Guàrdia Urbana ha continuat habilitant un vehicle furgoneta com a oficina mòbil de recepció de denúncies i els agents han utilitzat formularis autocopiatius en diferents idiomes per a recollir les denúncies a peu de platja. Aquesta mesura ha continuat sent valorada molt positivament pels ciutadans nacionals i estrangers, perquè, en els cassos on l’autor no era conegut i sempre que no hi hagués hagut violència o intimidació, els ha evitat la molèstia d’haver de desplaçar-se a la comissaria de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra a presentar la corresponent denúncia.

Respecte a la Platja Llarga, hi ha un total de 191 denúncies. Ara bé –a diferència de la percepció general dels usuaris amb motiu de l’actuació a la zona de les dunes– no ha estat més complicat que altres anys als caps de setmana, gràcies a les actuacions complementàries d’alternatives d’estacionament i amplitud de la via davant del restaurant el Iot.

 

Enguany també s’han donat continuïtat a dos dels projectes iniciats l’any passat: per una banda les vehicles policials utilitzats per la Unitat de Vigilància de Platges comptaran amb un desfibril·lador i, per l’altra, la vigilància de càmpings. Aquests establiments turístics han disposat de tríptics de denúncia amb l’objectiu d’accelerar els tràmits i evitar que calgui desplaçar-se fins a la comissària de la Guàrdia Urbana de Tarragona per presentar la denúncia. El resultat ha estat el següent: s’han realitzat 4, per furts, 9 robatoris a l’interior de vehicles i 8 per danys intencionats….

 

LES XIFRES DE 2016 A LES PLATGES DE TARRAGONA
1967 intervencions durant 88 dies (una mitjana de 22 intervencions diàries)
INTERVENCIONS PER PLATGES
245 a la platja llarga (12,45%)

215 a la platja del Miracle (10,93%)

150 a la platja de Tamarit (7,62%)

149 a la platja de la Móra (7,57)

141 a la platja de l’Arrabassada (7,17%)

83 a la platja de la Savinosa (4,22%)

40 a la platja del Cossis (2,03%)

39 a la platja dels Capellans (1,98%)

17 a la cala Jovera (0,86%)
El 54,83 % de les intervencions s’han realitzat en aquests espais

TEMÀTICA
43,62% per disciplina del trànsit

16,77% col·laboracions amb la creu roja

16,01% per temàtica diversa (identificacions, auxili ciutadà…)

13,07% per inspeccions (gossos, establiments, acampades, venda ambulant, embarcacions, estupefaents, nudisme…)

5,49% càmpings

2,80% per infracció de l’ordenança municipal de convivència

1,17% per desperfectes i neteja

1,07% per il·lícits penals