«Per a l’Hospital de Santa Tecla és un orgull col·laborar amb el Concurs»

Xavier Oliach, director mèdic de l’Hospital de Santa Tecla, explica el dispositiu sanitari d’aquest cap de setmana

Per . Actualitzat el

L’Hospital de Santa Tecla s’encarrega del dispositiu sanitari del Concurs de Castells des de l’any 1996 amb un desplegament especial a plaça i un reforç específic al servei d’urgències de la Rambla Vella de Tarragona. Ho comentem amb el doctor Xavier Oliach, director mèdic de l’Hospital de Santa Tecla.

Quin dispositiu sanitari es desplega per al Concurs?
A la plaça es muntarà un hospital de campanya que implica set equips formats per metges, infermeres, membres de Protecció Civil i voluntaris de la Creu Roja. Allà identificarem els castellers lesionats, els atendrem i, si cal, els derivarem a l’hospital de Santa Tecla, on hi haurà un servei especial d’urgències per al concurs. L’objectiu és no congestionar els serveis i tornar-los a la plaça al més aviat possible. Per tal de fer seguiment de cadascun dels pacients disposem d’un sistema informàtic específic que ens permet connectar en temps real l’hospital i la plaça.

Imagino que la coordinació de tot el dispositiu no és gens fàcil…
Hi haurà set equips de metges i infermeres, els quals estaran en permanent comunicació amb les colles, les quals tenen un responsable sanitari que disposa d’un comunicador per a situacions d’emergència. No obstant això, els castellers podran dirigir-se directament al servei. La nostra idea és aconseguir que la nostra tasca i la nostra presència estigui pautada per la discreció, malgrat que a plaça hi haurà fins a 14 ambulàncies de diferent tipologia.

Hi ha alguna acció prèvia de prevenció?
A banda dels consells preventius en aquest tipus d’esdeveniments, ja fa temps vam elaborar un decàleg a mida. És important hidratar-se, haver dormit bé, fer exercicis d’escalfament… Tot això ho recordem en una reunió prèvia al concurs. Les colles cada vegada col·laboren més i fan tot el possible per aplicar elements de la Medicina de l’Esport en la seva preparació. De fet, molts caps de colla són llicenciats en Educació Física i alguns són nutricionistes. Per aquesta raó cada vegada es té més en consideració la posició de cadascuna de les persones que intervenen en cada castell.

Les colles entenen el vessant esportiu?
Cada vegada més tenen clar que cal adoptar un comportament esportiu i tenir en compte aspectes com la força, l’agilitat, l’habilitat, el pes… De fet, hi ha tècniques esportives que s’adeqüen perfectament als castells.

Pel que fa a lesions, quines són les més recurrents?
Tenim de tot, però s’han de destacar les cervicals, les lumbars i els traumatismes encefàlics. Però les «típiques» són les lesions relacionades amb les extremitats.

Quants castellers es poden atendre durant el concurs?
Si ens fixem en les estadístiques de l’any passat, podem atendre entre 150 i 160 persones cada dia. L’any passat es van fer 15 derivacions a l’hospital per atendre unes 3 o 4 persones greus.

El dispositiu sanitari està integrat per especialistes?
Són professionals que ja han participat en altres edicions i que tenen moltes ganes de col·laborar. Això és molt positiu perquè, a banda de l’experiència, dominen la situació. Una caiguda d’un gran castell pot representar que una vintena de castellers requereixin assistència simultània. Dintre de l’equip hi ha professionals de diferents especialitats vinculades a les lesions derivades de la pràctica dels castells. Per a l’hospital i els seus professionals és un orgull col·laborar amb el Concurs des de fa 20 anys.