Tarragona recupera la UCI pediàtrica

Es preveu que a partir del mes de gener la demarcació ja disposarà d’aquest servei que ha d’evitar el trasllat de 400 infants a l’any a hospitals de Barcelona

Per . Actualitzat el

Al llarg de l’any, fins a 400 infants de les nostres comarques han de traslladar-se a centres hospitalaris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que Tarragona no disposa d’una UCI pediàtrica. Ben aviat això deixarà de ser així, gràcies a la posada en marxa d’aquest nou i reclamat servei que començarà a caminar el pròxim mes de novembre amb les obres d’adequació a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

L’ICS ha anunciat l’obertura del concurs de reforma de les instal·lacions de la nova UCI mixta pediàtrica i neonatal de l’Hospital Universitari Joan XXIII, que tindrà un cost aproximat de 710.000 euros. Tal com s’ha comunicat, es preveu que les obres s’iniciïn durant el mes de novembre i està previst que tinguin una durada màxima de tres mesos. És a dir que, si no hi ha contratemps, la ciutat i la demarcació disposaran per fi d’aquest servei tan reclamat per la ciutadania des de fa anys abans de la primavera de 2017.

L’Hospital Joan XXIII ja gaudia d’una UCI mixta que incloïa l’atenció pediàtrica i als nounats fins l’any 2001, però es va tancar per centralitzar-ho tot a Barcelona. Des d’aleshores, no tan sols la ciutadania ha reclamat el servei sinó que també des dels estaments mèdics del territori s’han esgrimit raons de pes per recuperar el servei, tant per garantir una bona atenció pediàtrica a la zona com per corregir el greuge que històricament ha suportat la població tarragonina en aquest àmbit assistencial.

I és que, en l’actualitat, uns 400 menors de les nostres comarques amb problemes complexos de salut són ingressats cada any en centres barcelonins davant la inexistència d’aquesta UCI pediàtrica a la capital tarragonina, fet que provoca un autèntic trasbals a les famílies que ingressen els seus fills malalts a més de 100 quilòmetres dels seus domicilis.

El projecte també té en compte la necessitat de constituir un sistema de transport sanitari pediàtric propi per al conjunt de les comarques tarragonines. Com a exemple, cal dir que en l’actualitat si cal traslladar en ambulància un menor d’edat crític des de l’hospital de Santa Tecla a Joan XXIII, el transport ha de venir des de Barcelona. Per tant, cal esperar un vehicle que es desplaça uns 100 quilòmetres per després cobrir els menys de tres quilòmetres que separen els dos hospitals de la capital tarragonina.